Volledig scherm
De eerste auto die op nieuwjaarsdag de parkeergarage bij de Heuvel uitkwam, bleek die van de verdachten van een bloedige vechtpartij. © Bert Jansen

Oogsteker parkeergarage Heuvel Eindhoven blijft achter tralies

DEN BOSCH - Hoewel zijn medeverdachte neef wel op vrije voeten is, houdt de rechtbank Mustafa A. voorlopig in voorarrest voor de vechtpartij op Nieuwjaarsdag in een Eindhovense parkeergarage. De Belgische verdachte stak zijn tegenstander met een schroevendraaier in diens oog.

Wat de oorzaak is van een ruzie tussen een Helmonder (38) en drie Belgen zal pas tijdens de inhoudelijke rechtszaak blijken. Wel kwam in een procedurele zitting naar voren dat het er fel aan toeging. Op camerabeelden van de parkeergarage van winkelcentrum de Heuvel is volgens het OM te zien hoe twee van de drie verdachten het slachtoffer tegen de grond werken en slaan, stompen en schoppen. De oudste van de twee neven - ze heten allebei Mustafa A., komen uit Houthalen en zijn 24 en 26 jaar - loopt op een gegeven moment naar een witte BMW en pakt een schroevendraaier. Daarmee steekt hij op het hoofd van het slachtoffer in en raakt onder andere diens oog. De man werd met een traumahelikopter naar het ziekenhuis in Tilburg gebracht. Zijn oog is gered.

Bebloede kleren

Hoewel het in de erg vroege ochtend gebeurde, tegen vijf uur, was er wegens Nieuwjaarsdag nog veel politie op de been en in de buurt. Agenten hielden meteen de eerste auto aan die de parkeergarage uitkwam om te vragen wat er speelde. Meteen zagen ze bebloede kleren waarop de drie inzittenden in de boeien gingen. Officier van justitie Erna Vrijhoeven liet de chauffeur gaan. De twee neven ziet ze wel verantwoordelijk.

Door een advocatenwissel gaat het nog zeker een half jaar duren eer de zaak inhoudelijk voorkomt. Mustafa zou tot die tijd vrij moeten zijn, vond zijn advocaat. Zowel Vrijhoeven als de rechtbank waren het daar niet mee eens. Dit soort grof geweld is diep schokkend, zei de rechter. Ze noemde ‘kopschoppen’ genoeg voor verdere opsluiting, zeker als er met een schroevendraaier wordt gestoken.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven