Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Getty Images/iStockphoto

Pieter H. bekent deel fraude gemeente Helmond

DEN BOSCH - Een deel van de fraude tussen 2014 en 2016 bij de gemeente Helmond is toe te schrijven aan Pieter H., het voormalige hoofd van de Interne Dienst. Dat werd donderdag duidelijk tijdens de eerste dag van de strafzaak tegen de Limburger. H. legde een gedeeltelijke bekentenis af. Hij liet spullen voor zichzelf en zijn toenmalige vrouw Diana N. betalen door zijn werkgever.

Het ED was donderdag aanwezig in de rechtbank in Den Bosch en bracht verslag uit via Twitter.
De tweets zijn hier terug te lezen.

H. wordt verdacht van oplichting, valsheid in geschrifte, witwassen en diefstal. Donderdag werden alle feiten en getuigenverklaringen doorgenomen. Het werd een uren durende opsomming van vermeende strafbare feiten en de wijzes waarop die werden gepleegd. Een wirwar van namen, factuurnummers, bedragen, artikelen en datums passeerde de revue.

Hulp gehad

H. gaf toe dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd; dat hij facturen en handtekeningen vervalste. Hij zou daarbij hulp hebben gehad van leveranciers van de gemeente. Zij kregen facturen van andere bedrijven, stuurden vervolgens gemanipuleerde rekeningen naar het stadhuis en fungeerden zo als tussenpersonen. Het zou in ieder geval gaan om een bedrijf in bedrijfskleding en eentje in kantoormeubilair. Ook erkende H. dat hij in contracten rond lease-auto’s de handtekeningen van zijn ex-vrouw heeft vervalst.

Volgens leveranciers van de gemeente is H. de kwade genius achter nog veel meer frauduleuze transacties voor eigen gewin. Het ging onder meer om de aanschaf van elektronica, keukenapparatuur en tuinartikelen. Deze aantijgingen ontkende H. Daarnaast stelde hij dat de firma’s die als tussenpersoon fungeerden ook op eigen houtje rekeningen ophoogden en valse rekeningen naar de gemeente stuurden. 

De gemeente Helmond vordert om en nabij 750.000 euro van H. en N. Het gaat om het bedrag waarvoor H. gefraudeerd zou hebben (450.000 euro) en onderzoeks- en juridische kosten.

Vrijdag gaat de strafzaak verder. Dan komt het OM met de strafeis en volgen daarna de pleidooien van de verdediging. 

In samenwerking met indebuurt Helmond