Volledig scherm
De bende smokkelde chemicaliën vanuit Polen naar Den Bosch en verdeelde het dan over drugslabs in den lande. Een ervan stond in Zaltbommel en was zo smerig dat de politie twee dagen nog had om de boel op te ruimen. © Bart Meesters

Rechtbank ziet Eindhovenaar als leider van drugsbende

DEN BOSCH - Als leider van een bende die honderdduizenden liters en kilo’s verboden chemicaliën vanuit Polen naar Brabant smokkelde, krijgt Eindhovenaar Ad van V. bijna zeven jaar cel. De rechtbank sprak drie van de tien overige verdachten vrij wegens gebrek aan bewijs. De rest moet tussen de vijftien maanden en vijf jaar zitten.

De zaak werd aangestuurd vanuit Polen. Justitie aldaar tipte Nederland dat er vrachtwagens vol verboden chemicaliën naar Nederland gingen. Dat bleek naar het Sonse bedrijf van Van V. te zijn. Niet lang, want al snel reden alle transporten naar Den Bosch.  Van daaruit, en uit Odiliapeel en Nuenen, werd alles uitgereden naar klanten, veelal labs. Die waren in Brakel, Zaltbommel, Weert, Venlo en Echt. In het laatste stond 16.000 liter en 8.000 kilo aan grondstoffen en nog eens 3.000 kilo halffabrikaat. In Odiliapeel zag de politie hoe er 500 jerrycans werden uitgeladen. Het lab in Zaltbommel was zo smerig dat het twee dagen kostte om de zaak op te ruimen. 

Leider

Volgens het vonnis konden er met de gesmokkelde spullen miljoenen xtc-pillen gemaakt worden en duizenden kilo's amfetamine. De rechtbank ziet Ad van V. als duidelijke leider. Hij had contact met Polen, plaatste bestellingen, regelde vervoer en inde het geld. Het OM wilde zeven jaar cel, de rechtbank trok daar drie maanden vanaf.  Dywan Z. (26) was tweede man en kreeg de geëiste vijf jaar cel. 

Vier andere mannen zouden ook lid zijn van de bende, maar dat zag de rechtbank niet: ze waren te kort bij de zaak betrokken. Twee mannen uit Valkenswaard (34 en 38) kregen anderhalf in plaats van 2,5 jaar. Een Eindhovenaar tegen wie drie jaar was geëist, kreeg eveneens anderhalf en een tweede adjudant (34, uit Venlo) moet vier jaar brommen, terwijl het OM hem vijf jaar weg wilde hebben.

Foto's

Een  man uit Venlo tegen wie ook vijf jaar was geëist, is helemaal vrijgesproken. Het OM pakte hem omdat hij op foto's was gezien bij een levering, maar die foto's vond de rechtbank niet overtuigend genoeg. Twee broers op leeftijd, op wiens sloopterrein een zeecontainer met een lab stond, mogen ook naar huis. Ze zeiden niet te weten wat er in het ding zat. De rechtbank heeft gerede twijfels bij dat verhaal, maar het OM heeft het niet overtuigend genoeg van tafel geveegd. 

Opvallend is de veroordeling van een man (56) uit Rossum, op wiens terrein in Zaltbommel het smerige lab stond. Het OM hield de eis bij een voorwaardelijke straf plus het voorarrest, omdat de man goed meehielp bij het onderzoek. De rechtbank geeft hem desondanks 21 maanden, waarvan zeven voorwaardelijk.

Tevreden

Officier van justitie Neeltje Keeris is vooralsnog tevreden met de score, vooral gezien de korte tijd dat het onderzoek liep. Ze had het over een illegale multinational. Er zou wekelijks vier ton het land binnenkomen, in vier maanden zag de politie 28 transporten. ,,Ik heb nog nooit zo belachelijk veel chemicaliën gezien.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven