Vernielde ruiten van Anytime Fitness in Maarheeze
Volledig scherm
Vernielde ruiten van Anytime Fitness in Maarheeze © Facebook/Anytime Fitness (Maarheeze)

Ruiten vernield in centrum Maarheeze: ‘Welk hersenloos figuur haalt het in zijn kop dit leuk te vinden?’

MAARHEEZE - Ruiten van vijf panden in het centrum van Maarheeze zijn zaterdagavond vernield. Dat meldt de politie. Het gaat om panden in onder andere de Stationsstraat, Smits van Oyenlaan en Oranje Nassaulaan. 

De politie is een onderzoek gestart en er wordt buurtonderzoek gedaan. De vernielingen moeten gepleegd zijn tussen 20.00 en 23.00 uur.

Veel schade

Opticien Ed Kalders is een van de slachtoffers. De ruit van zijn winkeldeur is vernield. ,,In eerste instantie leken er wel kogelgaten in de deur te zitten, maar dat bleek toch niet waar. We hebben ook nergens kogeltjes gevonden. Waarschijnlijk is de ruit vernield met een lifehammer of iets dergelijks. Er is niemand binnen kunnen komen, dus we weten niet of het een vorm van vandalisme is of een poging tot inbraak.”

Ondernemer Enrico van Gansewinkel van fitness Anytime en van pompstation Lukoil dacht in eerste instantie ook aan kogelgaten: ,,Bij Anytime is de ruit naast de deur vernield. Dat is extra dik dubbel HR-glas. De eerste ruit is kapot, maar de tweede is intact. Dat zou met een kogel anders zijn”, zegt Van Gansewinkel. 

Ook bij de ruimte die hij aan FysioMaarheeze verhuurt is de ruit in de deur vernield. ,,Mijn schade loopt eerder in de duizenden dan in de honderden euro’s”, zegt hij: ,,En dat net in een tijd dat we het als ondernemers allemaal al moeilijk hebben. Dan kun je er dit eigenlijk niet bij hebben. De verzekering zal de schade grotendeels dekken, maar je betaalt wel zelf je eigen risico.” 

Camerabeelden

Bij zijn pompstation vijftig meter verderop, heeft hij een camera hangen. Op camerabeelden is een mogelijke verdachte goed te zien ,,Daar is niks vernield, maar daar liep iemand naar binnen te gluren en die voldeed aan de beschrijving van een collega-ondernemer. Die zag iemand in de Smits van Oyenlaan rondlopen, die zich vreemd gedroeg”, aldus Van Gansewinkel. 

Die man viel ook op doordat hij een korte broek droeg, maar ook een dikke winterjas. Vooralsnog is niet duidelijk of de betreffende man ook daadwerkelijk de dader is. Daarom zijn de ondernemers en de politie op zoek naar camerabeelden van ondernemers en eventueel inwoners waarop mogelijk iets van de vernielingen te zien is. 

Anytime Fitness plaatste op Facebook al een emotionele reactie: ‘Ook bij ons is er toegeslagen. Net als bij diverse andere ondernemers in Maarheeze zijn er ruiten vernield. Welk hersenloos figuur haalt het in zijn kop om dit leuk te vinden? En dan ook nog in deze moeilijke tijd voor ons allemaal', schrijft de sportschool op Facebook.