Volledig scherm
Een houten plaat voor de beschadigde ruit van sishalounge Lâle in Eindhoven © ED

Shishalounge in Eindhoven hoeft niet onmiddellijk dicht: ‘Ik heb ook nooit een kogelgat gezien’

EINDHOVEN - Er zou geschoten zijn en shishalounge Lâle aan de Kruisstraat moest meteen vier weken dicht. Het besluit van burgemeester Jorritsma in Eindhoven was een paar weken terug resoluut en hard. Nadat de eigenaar een kort geding aanspande, krabbelt de gemeente nu enigszins terug.   

Dat kort geding, dat dinsdag zou dienen, komt er namelijk niet. Een dag voor de zitting zette de gemeente Eindhoven er een streep doorheen. Het waterpijpcafé hoeft ineens niet meer onmiddellijk dicht. In plaats daarvan wordt het bezwaar van de eigenaar, de Eindhovense advocaat Burhan Kaya, afgewacht. Die procedure duurt een aantal weken.

Kleine overwinning

Dat de gemeente een dag voor het kort geding het besluit intrekt, ziet Kaya als een kleine overwinning. “Dat doe je alleen als je weet dat je gaat verliezen”, reageert hij. “Ze zijn nu aan het terugkrabbelen.” De gemeente heeft nu twaalf weken de tijd om op het bezwaar van Kaya te reageren en er komt later een hoorzitting.

Volgens de advocaat slaat het besluit van de gemeente nergens op. “Er zou zogenaamd geschoten zijn, maar ik heb nooit een kogelgat gezien. Ze baseren zich alleen op een artikel van een website over misdaad.” In een van de ruiten van zijn zaak zat rond augustus wel een gat. Mogelijk veroorzaakt door een steen, vermoedt Kaya.

Niet onomstreden

Kaya is zelf niet onomstreden. De rechter veroordeelde hem in mei tot een werkstraf vanwege bedreiging en mishandeling van zijn echtgenote en geweld tegen familie van zijn minnares. Begin dit jaar was hij verder slachtoffer van een steekpartij toen iemand op kantoor met een schaar op hem instak. Kaya ging er eerder vanuit dat de kapotte ruit geen verband had met dat incident.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven