Sinti-woonwagen Gemert van vuurzee gered: ‘Op een kampje zou zoiets nooit gebeurd zijn’

videoGEMERT - Een geluk bij een ongeluk, noemt de familie Steinbach het. Een brand in de Gemertse achtertuin van Adolf Steinbach verwoestte zijn houten schuur, maar de houten woonwagen van zoon Jan bleef op het nippertje buiten schot. 

Quote

Zonder hoorappa­raat in zou ik het zelf nog niet horen als voor de deur een kanon wordt afgescho­ten.

Adolf Steinbach

Hoewel de politie het niet kan bevestigen, weten Adolf Steinbach (81) en zijn zonen Jan (56) en Hendrik (54) het welhaast zeker. ,,Brandstichting. Een pyromaan. De schuur had geen stroom, dus kortsluiting is het zeker niet geweest. En een peuk gaat vanzelf uit, daar komt echt niet zo'n grote brand van.”

Adolf Steinbach, telg van een roemruchte Sinti-familie, woont al 26 jaar in een hoekwoning in de Gemertse Wassenaarstraat. In de nacht van dinsdag op woensdag werd hij even na drieën gewekt door zijn oudste zoon Maurits, die sinds enkele jaren bij hem inwoont. ,,Hij was wakker geworden van het rumoer.  Gelukkig maar, zonder hoorapparaat in zou ik het zelf nog niet horen als voor de deur een kanon wordt afgeschoten.

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”