Een truck met varkens botste oktober vorig jaar achterop een file en duwde een personenwagen tegen een voorliggende vrachtwagen. De bestuurder overleefde het niet.
Volledig scherm
Een truck met varkens botste oktober vorig jaar achterop een file en duwde een personenwagen tegen een voorliggende vrachtwagen. De bestuurder overleefde het niet. © Bert Jansen

Trucker die Helmonder doodreed ‘lette volstrekt niet op’

DEN BOSCH - Een ‘enorm stomme fout’ van chauffeur Gijs J. kostte oktober vorig jaar het leven van een Helmonder. De trucker verdient daarvoor de maximale taakstraf van 240 uur, vindt het OM.

Zoals vrijwel elke week reed Gijs J. (25) die dinsdag tegen zessen op de A2 met een DAF vol varkens richting Frankrijk. Ter hoogte van de High Tech Campus gaven matrixborden aan dat er een file stond. Dat zag de chauffeur niet, hij reed er met een snelheid van 90 kilometer per uur vol op in. 

De achterste wagen was een classic car, een Toyota sportwagen die de Helmondse eigenaar (50) juist aan een vriend in Lage Mierde wilde laten zien. De DAF kon nog net iets naar links sturen, maar de cabrio werd tegen een voorliggende truck gelanceerd en de inzittende stierf ter plekke. De ravage zorgde voor veel oponthoud, ook omdat varkens de snelweg op waren gerend.

Radio

Quote

Die ene seconde onoplet­tend­heid van jou geeft mij levenslang”

Weduwe van verkeersslachtoffer

Gijs J., uit Meijel, snapt zelf nog niet hoe hij de waarschuwingsborden heeft kunnen missen. Misschien was hij bezig met zijn radio, hij hield van muziek maar dat heeft volgens hem niet langer dan een seconde kunnen duren. “Die ene seconde onoplettendheid van jou geeft mij levenslang”,  zei een familielid namens de weduwe. Zelf was zij door verdriet overmand.

Volgens de officier van justitie heeft J. een flink aantal seconden ‘volstrekt niet opgelet’. Hij zag de matrixborden niet, de file niet, de wagen voor hem niet en heeft niet eens kunnen remmen. Dat vond hij vooral voor een beroepschauffeur, met zo'n gevaarte achter zich, een erg kwalijke zaak. Waar de officier erg van schrok was de opmerking dat de trucker sinds het ongeluk veel achter zich kijkt, uit angst te worden aangereden. “Maar dit gebeurde vóór hem!”

Lege stoel

In andere zaken met een dode kunnen hoge straffen worden geëist. Nu is er ook ‘een lege stoel’ maar  is jarenlange cel geen optie. Wel eist hij een jaar rijontzegging waarvan driekwart voorwaardelijk plus twee maanden voorwaardelijke cel. En omdat J. beroepschauffeur is, de maximale werkstraf van 240 uur. Advocaat Richard Bunge noemde het gebeurde tragisch maar ‘dit is iets wat elke chauffeur kan overkomen’. Daar was de officier het niet mee eens: ‘het heeft seconden lang geduurd’. 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven