Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Veel minder geweld tegen politie tijdens jaarwisseling

EINDHOVEN - Politieagenten worden tijdens de jaarwisseling veel minder vaak belaagd door relschoppers dan gedacht. In vijf jaar tijd daalde het aantal geweldsincidenten met een kwart en het aantal aanhoudingen met ruim de helft. Dat blijkt uit een analyse van de politiecijfers door LocalFocus en de Hogeschool Inholland Rotterdam.

Vooral de politie in Noord-Holland en Rotterdam kreeg sinds 2015 met fors minder geweldsincidenten te maken. In Oost- en Noord-Nederland vinden de meeste incidenten plaats, en in Amsterdam de minste.

De conclusies van Inholland en datajournalistiek persbureau LocalFocus staan haaks op de cijfers die de politie zelf naar buiten brengt. Op 1 januari sprak de politie over een verdubbeling van het aantal geweldsincidenten tegen agenten ten opzichte van de vorige jaarwisseling: van 27 naar 59.

Quote

De beleving van de agent op straat wordt er niet beter op

Ruud Verkuijlen, Nationale Politie

Volgens de onderzoekers worden de verkeerde cijfers met elkaar vergeleken. Vorig jaar werd gesproken over 27 ’incidenten’ en dit jaar over 59 ’slachtoffers’. ,,Dat geeft een vertekend beeld’’, zegt Priscilla Tienkamp van LocalFocus. ,,Bij het nalopen van meldingen wordt soms ook geconstateerd dat een incident ten onrechte het label ‘geweld’ heeft gekregen.’’

De politie baseert zich op de ’voorlopige cijfers’ op nieuwjaarsdag om 8 uur ’s ochtends. LocalFocus en Inholland hebben de ’definitieve cijfers’ uit het Landelijk Beeld Jaarwisseling geanalyseerd. Daaruit blijkt dat het aantal incidenten tijdens Oud en Nieuw dit jaar licht steeg van 51 naar 59, maar dat minder agenten zijn geconfronteerd met geweld (van 88 naar 82).

Het verschil in cijfers komt volgens Ruud Verkuijlen van de Nationale Politie doordat agenten incidenten pas later melden. ,,Zo’n avond is constant druk en intensief. Collega’s zijn er om acht uur ’s ochtends nog niet aan toe om dit soort meldingen te doen.’’

Volgens de politie ligt het totale aantal incidenten waarschijnlijk hoger, omdat agenten niet elke scheldpartij melden. Ook worden lang niet altijd alle slachtoffers geregistreerd, omdat soms alleen een commandant namens meerdere slachtoffers aangifte doet.

Verschil in beleving

Agenten herkennen zich niet in de dalende cijfers, zegt Verkuijlen. ,,De beleving van de agent op straat wordt er niet beter op.’’ Bovendien heeft hij signalen dat de aangiftebereidheid daalt, omdat agenten weinig vertrouwen hebben in een veroordeling van daders.

De afgelopen vijf jaar is (zware) mishandeling en bedreiging van agenten tijdens de jaarwisseling wel met ruim 12 procent gestegen. Tegelijk zijn voor deze delicten minder daders opgepakt.

Het dalend aantal aanhoudingen in het algemeen plaatst de roep om extra strafrechtelijke mogelijkheden ’in een bijzonder daglicht’, zegt Marnix Eysink Smeets, lector Publiek Vertrouwen in Veiligheid bij Hogeschool Inholland Rotterdam. ,,In de criminologie weten we dat de pakkans mensen veel meer van dit soort impulsief gedrag afhoudt dan de hoogte van de straf.’’

Andere incidenten

Uit cijfers is verder ook gebleken dat het aantal ‘andere’ incidenten - zoals vuurwerkoverlast - tijdens de nacht van de jaarwisseling is gedaald. Bij de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant daalde dat met 15 procent, in Oost-Brabant zelfs met 32 procent.  

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.