Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vegan streaker en Veldhovenaar opgepakt na insluiping bij konijnenhouderij in Vragender

VRAGENDER - De politie heeft woensdagnacht twee dierenactivisten opgepakt op het terrein van konijnenhouder Henk Oonk in Vragender. Het was voor de tweede keer in een half jaar tijd dat Oonk activisten op heterdaad betrapte. 

Een van de activisten is de 34-jarige dierenrechtenactivist Peter J., die landelijke bekendheid verwierf als de vegan streaker. Hij werd onder meer bekend door een actie in het programma Mooi weer de Leeuw!, waarbij Paul de Leeuw de onderbroek van zijn lijf rukte. 

Ook dook hij vele keren op door acties bij stierengevechten in Spanje. De andere man die is opgepakt, is een 49-jarige uit Veldhoven. Beide verdachten zijn op heterdaad aangehouden, zo meldt de politie.

De konijnenhouderij in het Achterhoekse buitengebied heeft op het eerste gezicht geen schade opgelopen. ,,Hun actie is gevaarlijk, omdat ze geen beschermende overalls of overschoenen droegen. Ze kunnen de dieren besmetten met het voor konijnen dodelijke virus VHD", vertelt Oonk.

Geluiden in de stal

De konijnenhouder uit Vragender ging woensdagnacht rond 01.30 uur de stal in om konijnen af te leveren. Hij hoorde geluiden van in de stal en belde onmiddellijk de politie. 

,,Ik heb een speciale code voor het geval ik te maken krijg met extremisten. Binnen een paar minuten was de politie er en rekenden ze de twee mannen in", vertelt Oonk. 

35.000 konijnen

Het bedrijf in Vragender telt 1800 voedsters en zo'n 35.000 vleeskonijnen. Konijnenhouderijen zijn een gewild doelwit voor activisten. ,,Ook in april heb ik twee activisten in de stal gehad. Toen konden ze ontsnappen. Door het lawaai dat ze maken en het licht waarmee ze schijnen, schrikken de dieren. Drie dieren raakten verlamd en gingen dood. Dan ben je volgens mij niet echt begaan met dieren.”

Quote

Drie dieren raakten verlamd en gingen dood. Dan ben je volgens mij niet echt begaan met dieren.

Konijnhouder Henk Oonk

Oonk heeft geen directe schade van de activisten. Hij hoopt alleen niet dat zijn konijnen besmet zijn met het virus. Viral Haemorrhagic Disease of kortweg VHD heeft een incubatietijd van vijf dagen. ,,De komende dagen weet ik pas of de dieren ziek zijn. Dat kan ineens heel snel gaan. Het ene moment eten ze nog en het volgende vallen ze dood neer.”

Schandalig

 Land- en Tuinbouworganisatie Nederland noemt op de site de actie van de activisten 'schandalig'. ,,Een boer moet zich veilig kunnen voelen op zijn eigen bedrijf. We ondersteunen hem waar we kunnen. Onze complimenten voor de snelle en goede reactie van de politie,” aldus Marc Calon op de site van LTO Nederland.