Volledig scherm
zware mishandeling helmond 7 december 2019 © facebook

Verdachte zware mishandeling Helmond vrij, Blanksma: ‘Dit is niet uit te leggen’

UpdateHELMOND - Burgemeester Elly Blanksma van Helmond heeft vol verontwaardiging gereageerd op de vrijlating van de hoofdverdachte van een zware mishandeling in haar stad. “Dit is niet uit te leggen aan de samenleving.”

De verdachte (19) werd woensdag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Die beoordeelt of er wel of niet genoeg reden is om een verdachte langer vast te houden. De rechter-commissaris zag redenen om de verdachte langer vast te houden, maar dat woog niet op tegen de persoonlijke omstandigheden.

“Daarin speelt mee dat de verdachte nog jong is, 19 jaar oud", aldus een woordvoerder van de rechtbank. “Verder heeft hij meegewerkt aan het onderzoek door een inhoudelijke verklaring af te leggen en heeft hij spijt betuigd. Ook zit hij op dit moment in een werk- en hulpverleningstrajct dat je met detentie verstoort. En voor alle duidelijkheid: je houdt iemand alleen in voorarrest als het echt niet anders kan. Iemand is nog altijd verdachte.”

Onbegrijpelijk

Blanksma is niettemin verontwaardigd over het besluit. “Iedereen die de beelden heeft gezien, weet hoe ernstig deze mishandeling was. Als je dan hoort  dat de verdachte weer op vrije voeten is, doet dat wat met de slachtoffers en hun familie. Die vinden het onbegrijpelijk. Maar ook aan de rest van de samenleving is dit niet uit te leggen.”

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft al laten weten tegen het besluit van de rechter-commissaris in beroep te gaan. Tot genoegen van Blanksma: “Meteen nadat ik hierover hoorde, heb ik contact gezocht met de politie en het OM om te kijken hoe we zo krachtig mogelijk kunnen handelen. Dus ik ben blij met het hoger beroep.”

Overigens betekent de schorsing van het voorarrest, zoals de vrijlating van de verdachte officieel luidt, niet dat hij niet vervolgd wordt. De verdachte komt, naar alle waarschijnlijkheid, later alsnog voor de rechter die gaat beoordelen of hij straf verdient.

Gefilmd

De mishandeling vond zaterdagnacht rond 05.00 uur plaats op de Parkweg, tegenover de gratis fietsenstalling in het centrum van Helmond, en werd van een afstand gefilmd door omstanders. Op de beelden die circuleren op het internet is te zien hoe er wordt ingetrapt op een slachtoffer dat weerloos op de grond ligt. Bij de vechtpartij vielen vier slachtoffers, die allen naar het ziekenhuis zijn gebracht.  

Behalve de eerder opgepakte verdachte heeft de politie nog een tweede man in beeld. Ze weet om wie het gaat, maar heeft hem nog niet gevonden. Dinsdag deed de politie een oproep aan de man om zichzelf te melden. Dat is nog altijd niet gebeurd.

 1. Vooroordelen verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  Vooroorde­len verdwijnen bij Human Library in Helmond door échte verhalen

  HELMOND - ‘Drempel’ is het woord dat zaterdagmiddag in de Helmondse bieb vaak valt tijdens Human Library. De bibliotheekbezoekers ontmoeten onder meer mensen met handicaps, verslaafden, transgenders en vluchtelingen. Mensen die vaak met vooroordelen geconfronteerd worden en soms ver van de leefwereld van hun gesprekspartners af staan. Of in een metafoor uitgedrukt: achter de kaft schuilt een misschien wel interessant boek.
 2. Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeidersgezin, maar mocht wel op ballet
  PREMIUM

  Helmondse 'Billy Elliot' (79) komt ook uit arbeiders­ge­zin, maar mocht wel op ballet

  HELMOND - Zijn levensverhaal lijkt op dat van Billy Elliot. Jan Smits (79) uit Helmond groeide op in een arbeidersgezin en schopte het tot professioneel balletdanser in internationale voorstellingen. Hij was bevriend met Wim Sonneveld, schudde de handen van het complete Koninklijk Huis maar werkte ook noodgedwongen in de centrale keuken van Philips. „Ik heb me nooit iets aangetrokken van opmerkingen.”

In samenwerking met indebuurt Helmond