Volledig scherm
Een Hercules van het 336 squadron van vliegbasis Eindhoven © MInisterie van Defensie

Werkstraf geëist tegen adjudant vliegbasis Eindhoven voor oplichting

ARNHEM – Tegen een voormalig adjudant van vliegbasis Eindhoven is maandag 100 uur werkstraf geëist wegens oplichting. De boordwerktuigkundige is volgens de aanklager schuldig aan fraude omdat hij zich liet inschrijven op het adres van zijn vakantiehuisje in Noordwijkerhout en daarom jarenlang veel te veel reiskostenvergoeding kreeg. In praktijk kwam hij op de fiets naar de vliegbasis vanaf zijn woonadres in Eindhoven. 

De vermeende declaratiefraude kwam eind 2015 aan het licht. De commandant van de vliegbasis deed aangifte tegen de werknemer. In totaal is Defensie voor bijna 11.000 euro opgelicht, aldus de officier van justitie.

De zaak kreeg landelijk aandacht omdat de verdachte adjudant in zijn ontslaggesprek onthulde dat het personeel van het 336 Hercules-squadron van hoog tot laag rommelt met bijvoorbeeld reiskostenvergoedingen. 

Verdachte Fred S. (49) herhaalde maandag bij de militaire strafkamer van de rechtbank in Arnhem zijn verbazing dat hij als enige is aangeklaagd. ,,Het is zo oneerlijk dat ik hier als enige zit. Ik heb zoveel verteld maar dat had ik veel eerder moeten doen. Alles mocht en alles kon op de vliegbasis. Die lui zijn allemaal schuldig maar hen wordt de hand boven het hoofd gehouden. Alle pijlen zijn uitsluitend op mij gericht.’’

,,Er wordt met twee maten gemeten’’, concludeerde zijn advocaat Tanja ten Wolde.

Adjudant Fred S. werd wegens wangedrag oneervol ontslagen. De rechtszaak die hij tegen zijn ontslag aanspande, is opgeschort tot na afloop van de strafzaak. 

De rechtbank in Arnhem doet op 8 juli uitspraak.

 1. Discriminerende foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissielid boete
  PREMIUM

  Discrimine­ren­de foto’s op Facebook kosten Eindhovens LPF-commissie­lid boete

  EINDHOVEN - Het Eindhovense LPF-commissielid Mari Nijs maakte zich in november 2018 schuldig aan 'groepsbelediging' door het plaatsen van 'onredelijke en discriminerende' foto's op zijn Facebookpagina. Politierechter P. Appelhof veroordeelde de politicus maandag in Eindhoven tot een boete van 500 euro, waarvan de helft voorwaardelijk. "Je mag niet meer voor je mening uitkomen", constateerde de 52-jarige Nijs verontwaardigd.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

 • Armindo Bruma (6%)
 • Timo Baumgartl (48%)
 • Olivier Boscagli (2%)
 • Kostas Mitroglou (16%)
 • Ritsu Doan (28%)
9457 stemmen