Volledig scherm
Roelof Bisschop (SGP). © ANP

SGP wil snelrecht toepassen op actievoerders Boxtel: ‘Anders komen deze extremisten er mee weg’

BOXTEL/DEN HAAG  - De SGP wil snelrecht toepassen op de actievoerders die maandag urenlang de varkensboerderij in Boxtel hebben bezet. De partij zegt dat er sprake is van radicalisering. 

,,Als snelrecht kan worden toegepast bij honderden onruststokers in de nieuwjaarsnacht, dan moet dat zeker kunnen bij de dierenextremisten die hebben ingebroken bij een boer in Boxtel. Dus zeg ik: pas snelrecht toe op deze extremisten die tien uren lang een boerenbedrijf hebben bezet.” Dat zegt SGP-landbouwwoordvoerder Roelof Bisschop van de SGP. 

Volgens de partij staat de actie van de Meat the Victims niet op zichzelf. ,,Deze fanatici passen al jaren eigenrichting toe, maar er is nu wel duidelijk sprake van radicalisering. Regelmatig worden veehouders bedreigd en geïntimideerd. Ook worden in het geheim filmpjes gemaakt waarbij ‘misstanden’ in scene worden gezet om boeren in een kwaad daglicht te stellen. Zo worden veehouders en hun gezinnen gewoon gedemoniseerd.” 

Politie en justitie moeten duidelijk een daad stellen volgens de SGP. Ze reageren dan ook fel: ,,Vandaag is het een varkensboer in Boxtel, morgen een veehouder in Wierden.” 

Snelrecht

Snelrecht toepassen is volgens Bisschop een duidelijk middel. ,,Anders komen deze extremisten er toch weer mee weg, een gevaar dat extra groot is omdat veel actievoerders uit het buitenland komen. Daar komt bij dat er meer van dergelijke acties zijn aangekondigd. Nu moet er een voorbeeld worden gesteld. Anders zijn boeren vogelvrij.”

Volgens het Openbaar Ministerie zijn 64 dierenactivisten met een dagvaarding naar huis gestuurd. Zij moeten zich verantwoorden voor lokaalvredebreuk. In augustus staan daarvoor twee zittingen gepland bij de politierechter in Den Bosch. Eén zitting is voor negen Nederlandse activisten, de andere voor 55 buitenlanders. De actievoerders komen uit landen als Engeland, Polen, Duitsland, Tsjechië, Griekenland, Finland, Noorwegen en Zweden.

Geldboete

Zeven andere dierenactivisten kregen een geldboete. De tegendemonstrant die maandag werd opgepakt voor vernieling van een politievoertuig mocht dinsdag ook weer naar huis. Wat voor sanctie hem boven het hoofd hangt, kon een woordvoerster van het OM dinsdagavond niet zeggen.

Voor een politiebureau in Eindhoven waar de actievoerders vastzaten, had een aantal actievoerders zich dinsdag verzameld om mensen die werden vrijgelaten op te vangen.