Mulo-leden Luuk,  Toon en Pieter de Vries (vlnr). Luuk draagt het door Rick Raaijmakers ontworpen shirt.
Volledig scherm
Mulo-leden Luuk, Toon en Pieter de Vries (vlnr). Luuk draagt het door Rick Raaijmakers ontworpen shirt. © René Manders/DCI Media

Afscheid ziet er anders uit voor MULO, tóch lanceert club uit Helmond nog een allerlaatste shirt

HELMOND - De roemruchte voetbalvereniging MULO had grootse plannen om in stijl afscheid te nemen van het Helmondse amateurvoetbal. Maar toen kwam corona. Het weerhield de club er niet van om tóch een allerlaatste MULO-shirt te lanceren. 

De liefde zit diep, heel diep. En niet alleen bij de clubmensen die de hoogtijdagen hebben meegemaakt. Vraag het aan Rick Raaijmakers (22) bijvoorbeeld, een jonge twintiger met MULO-bloed. Hij ontwierp het allerlaatste clubtricot, met hulp van de nodige trouwe leden.  ,,Toen ik vanochtend het eerste shirt ophaalde, werd ik emotioneel”, zegt Raaijmakers. ,,Ik zit meer bij MULO, dan bij mijn vriendin. Ik ben er via mijn vader ingerold die nog altijd vrijwilliger is. Het is een familie. We lachen samen en we spreken elkaar aan als iets níet helemaal goed gaat.”

MULO houdt formeel op met bestaan op 1 juli van dit jaar. Op die datum fuseert de Helmondse voetbalvereniging met Helmondia. Aan de gevel van de kantine hangt straks een bord met de nieuwe naam: SV De Braak. En dus is het einde nu echt in zicht voor MULO, de club uit 1915. De club ook van voormalig internationals Willy en René van de Kerkhof, die er ooit nog in het geel en blauw speelden. 

Het allerlaatste shirt van MULO
Volledig scherm
Het allerlaatste shirt van MULO © MULO

Reünie, borrel en veiling

Het eerste logo van MULO is terug te vinden op het tricot
Volledig scherm
Het eerste logo van MULO is terug te vinden op het tricot © MULO

Dit hadden de afscheidsmaanden moeten zijn voor MULO, dat op dit moment nog kan leunen op een ledenbestand van zo'n 750 mensen. Er zou een reünie komen, waar alle oud-leden voor zouden worden uitgenodigd. Er zou een dag komen, waar alle vrijwilligers zouden worden bedankt. Er zou een laatste borrelavond komen. Er zou een veiling komen. Er zou, er zou. 

,,We hopen in de zomer toch nog íets te kunnen doen”, zegt voorzitter Arjen Vos. ,,Misschien een picknick of een ander ‘samenzijn’ in de buitenlucht. Het is afwachten wat er nog mogelijk is.” 

Vos is ‘ongeveer’ 25 jaar voorzitter, en al vanaf zijn zevende lid van MULO. ,,Het is een deel van mijn leven. Ik ben nu 56 jaar oud en al vanaf dat ik een kind was, kom ik hier drie, vier in de week. Trainen, zelf voetballen, een avond in de kantine, gaan kijken naar het ‘urste’. Dat valt straks natuurlijk allemaal weg. Daarom ben ik in ieder geval blij met ons allerlaatste shirt.”

Het is geen voetbalshirt geworden in de klassieke zin van het woord. De MULO-polo is bovendien blauw en niet geel. Wel is het traditionele logo erop geborduurd. ,,Het blauw kan men in het dagelijks leven iets makkelijker combineren dan het felle geel”, zegt Rooijakkers. ,, Het moest ook een shirt worden van álle jaren, daarom is gekozen voor het navy-blauw waarin we de laatste seizoenen speelden.”

Scannen

In het shirt zitten zo'n honderd foto's van leden verwerkt. Op de achterkant is het rugnummer 12 geprint, dat verwijst naar de steun van de twaalfde man. Het cijfer is bovendien te scannen met een mobiele telefoon. ,,Daarmee kom je op een website uit waar mensen herinneringen kunnen ophalen en foto's kunnen delen”, aldus Raaijmakers.

Het shirt is vanaf maandag 11 mei te bestellen op onslaatsteshirt.nl en kost 35 euro. De webshop opent om 19.15 uur, een tijdstip dat refereert aan het oprichtingsjaar.   

Het allerlaatste, interactieve shirt van MULO
Volledig scherm
Het allerlaatste, interactieve shirt van MULO © MULO

In samenwerking met indebuurt Helmond