Afgelopen weekend speelde Wodan nog gewoon zijn wedstrijden.
Volledig scherm
Afgelopen weekend speelde Wodan nog gewoon zijn wedstrijden. © Jean Pierre Reijnen

Eindhovense voetbalclub Wodan: 'Mijn clubke gaat naar de knoppen'

EINDHOVEN - Met circa 500 leden lijkt voetbalclub Wodan niet meer te redden. Hoe heeft het zover kunnen komen met de club die ooit een van de grootste van de stad was?

Samad Bouali, een van de twee nog actieve bestuursleden van Wodan, liet het ED zaterdag weten dat hij nog geen contact heeft gehad met de adviesgroep van PSV en KNVB die zich volgens de gemeente over de problemen gaat buigen. ,,Ik wist daar ook niks van, ik moest dat via de media vernemen", zegt Bouali. ,,Ik heb geen idee waar de gemeente heen wil."

Vorige week werd bekend dat exploitant Soerinder Dataram stopt met het uitbaten van de kantine. ,,Mijn 'clubke' gaat naar de knoppen. Mijn hart huilt", zegt 'schaduwvoorzitter' Harald Harks. Hij werd in november vorig jaar gekozen tot voorzitter maar hield het na drie weken voor gezien, kort nadat het oude hoofdbestuur opstapte.

,,Er zijn nu nog 512 leden, waarvan een deel zijn contributie (nog niet) heeft betaald", zegt Mirjam Frijters, eerder jaren lang zelf uitbater van de kantine en oud-bestuurslid. ,,Dat is simpelweg veel te weinig om de accommodatie te betalen." De lasten vormen een molensteen om de nek van Wodan. ,,Ik denk dat ze bij de bouw van het nieuwe clubhuis in 2012 nooit hebben bedacht dat het ooit ook wel eens slecht zou kunnen gaan." Die bouw viel samen met de fusie van WVVZ en ESV tot Wodan.

,,We wilden vooruit, op een hoger niveau gaan spelen, bij RKSV Nuenen was dat ook gelukt", zegt Karel Evers, destijds voorzitter. De gemeente was positief: ze kon de extra ruimte die de fusie opleverde goed gebruiken voor de bouw van het huidige Stedelijk College.

Na de fusie

Wat in het dorp lukte, mislukte in de stad. Het nieuwe Wodan telde 1300 leden. Vier jaar later waren er nog 750 spelende leden, nu zijn er dus nog maar 512 leden.

Harks. ,,Na de fusie liepen geleidelijk vooral de autochtone leden weg. Ik heb eigenlijk een hekel aan die termen. We leven niet meer in een 'Hollandse' wereld, als je op straat mensen van verschillende komaf tegenkomt moet je die ook bij je sportclub ontmoeten. Maar een gezonde club telt minstens 50 procent autochtonen, en ik schat dat Wodan nu nog maar 10 procent heeft. Dat werkt niet." Frijters is het daar niet mee eens. ,,Allochtone leden betalen toch ook contributie? Of ze daarbij hulp krijgen van stichting Leergeld maakt voor de club niet uit." Maar Harks houdt vol: ,,Het is moeilijker om kader te vinden onder allochtonen. En ze zijn vaak te fanatiek in hun voetbalbeleving. Elke ouder denkt dat zijn kind een Messi is, en komt verhaal halen als de plaatsing tegenvalt. Jonge spelers hebben een grote mond als ze worden gecorrigeerd door de scheidsrechter."

Dat Wodan zo sterk verkleurd is neemt Harks andere clubs kwalijk. ,,Ze zeggen tegen allochtone ouders: wij hebben een wachtlijst, ga maar naar Wodan."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven