Volledig scherm
© © Orange Pictures / Frank Kerbusch

Spektakel in extremis met Valkenswaard in hoofdrol

Nacompetitie tweede klasse zuid 1Valkenswaard mag zondag op voor het eindexamen. De ploeg van trainer Peter van Kemenade won in een spektakelstuk zonder weerga na verlenging van RPC, 5-4. De Eindhovenaren zijn hiermee gedegradeerd naar de derde klasse. Valkenswaard treft PSV/av. voor een plaats in de tweede klasse.

Het was op sportpark Den Dries vanaf het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Hoeks uit Bladel genieten geblazen. Puur reclame voor het amateurvoetbal in een wedstrijd die alle kanten op kon. Daar zijn wel twee ploegen en een arbitraal trio voor nodig. Alle acteurs verzaakten dan ook niet, zonder uitzondering.

Het begon allemaal vrij rustig. Naarmate de wedstrijd vorderde bereikte het spektakel steeds verder een hoogtepunt met een doelpuntrijke verlening als ultieme climax. Halverwege de eerste helft opende Vincent van den Groenendaal het doelpuntengala, 1-0. Dat leek de ruststand te gaan worden totdat Solomon Gebre Dingil in de vierde minuut van de blessuretijd met het hoofd de 1-1 binnenknikte.

Zeven minuten na de pauze tekende dezelfde Gebre Dingil na een voorzet van Rik Strijbosch voor de 1-2. RPC leek op rozen te zitten. Het controleerde in het eerste kwartier na rust de wedstrijd. De ommekeer kwam twintig minuten voor tijd toen RPC-verdediger Dirk Visscher met een prachtige lob zijn eigen doelman Sten Otter passeerde, 2-2.

In hoog tempo joegen beide ploegen op de winst. RPC leek te gaan bezwijken. Het liet grote ruimtes tussen de linies waarvan Valkenswaard op dat moment niet profiteerde. Nog niet. Vincent van den Groenendaal had in de slotminuut de overwinning op de schoen. De bal werd echter van de lijn gehaald.

In de eerste verlenging kon RPC het niet meer belopen. Met twee treffers in de 91e en 98e zou Martijn Bax de held van de dag bij de “Uilen” zijn geworden, 4-2. Totdat RPC als een feniks uit zijn as herrees. Uit een strafschop tilde Rick Wijnen de score naar 4-3. Vier minuten later vloog een kanonskogel van RPC-verdediger Noud Ackermans van zeker 25 meter via de onderkant van de lat weer het veld in. De ploeg van coach Lukas Erens zette alles-op-alles. Dat had in de 112e minuut succes. Invaller Timothy Aarts schoot van dichtbij de 4-4 binnen. Nu leek RPC weer aan de winnende hand. Het was de jarige invaller Sjors Bukkems die twee minuten voor het einde van de wedstrijd naar de grond werd getrokken. De immer vanaf de elfmeter stip trefzekere Erwin Isbouts voltrok het vonnis. Enige smet op het prachtige duel was de rode kaart voor RPC-doelman Sten Otter na afloop.

Nieuwkuijk – PSV 1-2.
PSV nam in de eerste minuut al een 0-1 voorsprong door toedoen van clubtopscorer Mike Hovestadt. Halverwege de eerste helft kwam de thuisploeg op gelijke hoogte. Niels Kok tekende voor de gelijkmaker, 1-1. Uiteindelijk besliste Jimmey Granviel het duel in de 26stee minuut in Eindhovens voordeel, 1-2. Moment van de wedstrijd: In de allerlaatste minuut kreeg invaller Nieuwkuijk-speler Dorus Elshout nog een dot van een kans om er voor de thuisploeg een verlenging uit te slepen. De uitstekende PSV-doelman Szymon Mlodak bokste de bal weg, voor de voeten van John van Dommelen. Hij ramde de bal over het doel.