Volledig scherm
Amerikaans veldhospitaal in Asten © FotoMeulenhof/Rene Manders

75 Jaar vrijheid volop gevierd en herdacht in de Peel-regio

MILITAIR VELDHOSPITAAL ASTEN

Op het terrein voor molen De Oostenwind in Asten stond 75 jaar geleden een veldhospitaal . En dat stond er afgelopen weekend weer. Zoveel mogelijk in de stijl van toen, compleet met operatiekamer. Opgezet door de Historical Group Lucky Seventh. Bezoekers konden zien hoe gewonden in de Tweede Oorlog vlakbij het strijdveld werden verzorgd.

Lucky Seventh verloor veel manschappen en materieel bij de Slag om de Peel, maar tegelijkertijd bouwde de divisie in de Peelmoerassen een reputatie op als taaie strijdmacht.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Veteranendag in Gemert © FotoMeulenhof/Rene Manders

VETERANENDAG IN GEMERT

Een jaar voordat er voor de eerste keer landelijk een veteranendag werd gehouden, vond deze al plaats in Gemert. En dit jaar natuurlijk weer, bij de viering van 75 jaar bevrijding.  Deze door de vereniging Militairen Veteranen Gemert-Bakel georganiseerde dag vond zaterdag voor de zestiende keer plaats. Veteranen kunnen van alle leeftijden zijn. Hier vallen ook de mensen onder die door Nederland bij verschillende missies zijn uitgezonden. Op het Ridderplein in Gemert werden herinneringen opgehaald.  

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Gezamenlijke Laarbeekse gildes in kerk Lieshout © FotoMeulenhof/Rene Manders

BEVRIJDING GEVIERD IN KERK LIESHOUT

De kerk van Lieshout was zaterdag het middelpunt van de bevrijdingsherdenking van Laarbeek. Die zou eigenlijk in het openluchttheater Mariahout worden gehouden. Vanwege het weer werd voor een binnenlocatie gekozen. Een delegatie van de vijf gildes uit de gemeente verzorgde een vaandelgroet. De burgemeester hield een toespraak, de jeugdburgemeester droeg een gedicht voor en er was muziek van plaatselijke gezelschappen. Zoni Weisz vertelde over zijn omgekomen Sinti-familie. Kinderen maakten een groot bevrijdingskunstwerk.

Lees verder onder de foto

Volledig scherm
Herdenkingsdienst met oud-strijders in Deurne © FotoMeulenhof/Rene Manders

OUD-STRIJDERS EN BEVRIJDING HERDACHT IN DEURNE

Jaarlijks worden in het laatste weekend van september in Deurne de oud-strijders in Nederlands-Indië en Nieuw Guinea herdacht. Dat gebeurde ook gisteren tijdens een eucharistieviering in de St.-Willibrorduskerk. Een viering waarbij tevens werd stilgestaan bij de  bevrijding van het centrum van Deurne, nu 75 jaar geleden. De omliggende dorpen moesten daar toen nog (ruim) een maand op wachten. Pastoor Paul Janssen ging voor samen met veteranenaalmoezenier b.d. Liduina van den Broek. Seniorenkoor 2000 zong.