De Aarlese Revue draaide compleet om de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.
Volledig scherm
De Aarlese Revue draaide compleet om de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding. © Sem Wijnhoven - FotoMeulenhof

Aarlese Revue herdenkt in stilte en ook met zang in Gaviolizaal in Helmond

Bevrijding 75 jaarHELMOND - Het publiek in de uitverkochte Gaviolizaal zong volop mee bij de show van de Aarlese Revue over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding.

,,We hebben een gezonde spanning voor ons optreden. Het is ook emotioneel want we spelen niet alleen voor het publiek, maar ook voor Annemie van den Heuvel. Onze drijvende kracht achter de Aarlese Revue", vertelt dirigent Riek van der Zanden. ,,Zij kijkt van bovenaf met ons mee."

Na het spelen van het taptoe-signaal is er één minuut stilte om alle slachtoffers en Annemie van den Heuvel te herdenken. Dan nog het Wilhelmus en daarna gaat de revue van start. Dirigent en producent Van der Zanden geeft bij alle liedjes en sketches goede uitleg. ,,We maken muzikaal een reis terug in de tijd en we herdenken en vieren dat we 75 jaar geleden zijn bevrijd. Dat is niet vanzelfsprekend."

Het koor trapt af met het lied Happy days are here again. Er wordt volop meegezongen door het publiek. Een van die bezoekers is Rieky Verheyen uit Elsendorp die met haar man de revue bijwoont. ,,Deze liedjes zijn zo herkenbaar, we zongen ze thuis veel."

Ook Nelly van den Heuvel uit Deurne zit te genieten. ,,Mijn moeder was twintig jaar tijdens de bevrijding en woonde hier in Helmond. Ik kijk steeds naar de beelden of ik haar misschien zie. Als je deze liedjes hoort dan begint het allemaal weer te leven. Het is belangrijk dat we elk jaar stil blijven staan bij de bevrijding."

Er zijn niet alleen meezingers, er zijn ook stilte-momenten zoals tijdens het lied Goodbye Irene en zeker bij het prachtig gezongen lied over Anne Frank met de tekst 'Lieve Kitty zeg me nu waarom wij, waarom zijn de joden vogelvrij. Gaat de oorlog nog voorbij...' Zo ingetogen en mooi gezongen dat je er kippenvel van krijgt.

Bevrijding

In het tweede deel van de revue wordt de bevrijding gevierd met liedjes zoals It's a long way to Tipperary en Bless them all. Met de Nederlandse medley Rats kuch en bonen en Daar zijn de appeltjes van Oranje zingt de uitverkochte zaal voluit mee.

'Het was geweldig, wat hebben we genoten', is een veelgehoorde reactie in het publiek. Bets van Dam, die zelf al die jaren heeft mee gezongen en gespeeld, zat deze keer in het publiek. ,,Het doet zeer", vertelt ze. ,,Maar ik hoor heel slecht, ik kan het niet meer. Ik heb wel de regie over de sketches nog gedaan. Ze hebben het geweldig gedaan."

Aanstaande zondag valt het doek bij de Aarlese Revue in De Dreef in Aarle Rixtel. Daar zijn nog enkele kaartjes voor te koop.

In samenwerking met indebuurt Helmond