Volledig scherm
Oirschot vanuit de lucht. © Ronald Otter

Bali Runners halen bevrijdingsvuur naar Oirschot

Bevrijding 75 jaarOIRSCHOT - Met een uitgebreid programma gedenkt Oirschot donderdag dat het precies 75 jaar geleden werd bevrijd. 

Donderdag vormt het hoogtepunt in de reeks activiteiten die dit najaar in Oirschot plaatshad ter herdenking van de bevrijding.  Woensdagavond al haalt lopersgroep Bali Runners het ‘bevrijdingsvuur’ op in café De Wereld in Wageningen, de plek waar in 1945 de Duitse capitulatie werd getekend.  Het vuur wordt vervolgens al lopend naar Oirschot (80 km) gebracht. Naar schatting om 6 uur in de ochtend wordt de groep in Oirschot opgewacht door burgemeester Judith Keijzers.

Keijzers, de Bali Runners en jeugdburgemeester Jip van de Loo gaan daarna met een historisch legervoertuig langs alle scholen om het vuur te ontsteken. Na afloop van het scholenbezoek wordt aan de Langereijt het monument onthuld ter herinnering aan het schijnvliegveld dat hier in de oorlogsjaren door de Duitsers werd gerund. Dat gebeurt tussen 16.00 en 16.30 uur. 

Donderdagavond om 19.30 uur vindt een ceremonie plaats bij het bevrijdingsmonument aan de Oude Bestseweg, waarbij alle inwoners welkom zijn. De Bali Runners ontsteken hier samen met een aantal schoolkinderen het vredesvuur en er worden kransen gelegd. Myrthe Hendrix zingt het Wilhelmus, begeleid door fanfare Concordia uit Spoordonk. 

Aansluitend gaat iedereen in defilé richting de Markt, waar om 20.30 uur een  muzikale afsluiting plaatsvindt, met een prominente rol voor de klokken van de basiliek.