Volledig scherm
Libaration 040 Eindhoven © Dave Hendriks - Foto Muelenhof

Bevrijdingsfestivals Eindhoven: Twee voor de prijs van geen

BEVRIJDING 75 JAAREINDHOVEN - Niet 1 maar 2 gratis bevrijdingsfestivals stonden zaterdag op het programma in de Eindhovense binnenstad.

De binnenstad ademt de sfeer van een festivalterrein. Luide beats dreunen door de Demer en het winkelend publiek wordt afgewisseld door vriendengroepen met een biertje in hun hand. Zij zijn op weg naar het Wilhelminaplein of het 18 Septemberplein, die allebei hun eigen gratis bevrijdingsfestival organiseren. Op het 18 Septemberplein organiseert het Eindhovens Studenten Corps voor het tweede jaar op rij Liberation 040. In het kader van 75 jaar bevrijding besloot Stichting Zonder Haast in samenwerking met de gemeente op het Wilhelminaplein ook een evenement op te zetten.

De organisatie hoeft zich niet lang druk te maken of er wel ruimte is voor nog een bevrijdingsfestival. Dankzij het heerlijke nazomerweer stroomt het terras en dus ook het plein al vol voor cultuurwethouder Monique List om klokslag vier uur opent. Daarna worden shows van bands als The Lighttown Big Band en Groove Foundation afgewisseld met optredens van de Wilhelminafanfare en het Sint Jorisgilde uit Stratum. De link met de Eindhovense bevrijding zit hem vooral in het randprogramma. Zo heeft Eindhoven in Beeld voor de aankleding gezorgd door verschillende foto’s op te hangen van de bevrijding en bezitting. En zowel op het 18 Septemberplein als het Wilhelminaplein kunnen festivalgangers in gesprek met oorlogsooggetuigen. Op het Wilhelminaplein staat een veteranencafé, en Liberation 040 organiseert speeddates.

Ouderen vs. jongeren

Verschillen zijn er ook. Waar op het Wilhelminaplein de oudjes de dienst uitmaken, ligt op het 18 Septemberplein de gemiddelde leeftijd en opkomst aan het einde van de middag aanzienlijk lager. De organisatie mikte vorig jaar met een festival op donderdagavond vooral op studenten en jongeren, dit jaar kozen ze voor de zaterdag om zo een groter en vooral gemêleerder publiek aan te spreken. Toch zijn het ook dit jaar vooral de jongeren die zijn afgekomen op het festival met artiesten als Snelle, Gers Pardoel en Ben Forte, die een speciaal bevrijdingslied schreef. Voor het Eindhovense tintje zorgen La Fuente, Voice of Holland-deelneemster Melissa Janssen en coverband Mavo, bestaande uit (voormalig) bouwkundestudenten. Pas als de zon ondergaat, stroomt het 18 Septemberplein langzaam vol voor het avondprogramma dat tot middernacht duurt.

Nu zijn de rollen omgedraaid en is het hier aanzienlijk drukker dan op het Wilhelminaplein, waar veel bezoekers het na een middag dansen in het zonnetje weer voor gezien houden. En dus lijkt het alsof de twee bevrijdingsfestivals elkaar nauwelijks in de weg te zitten, maar eerder alsof de generaties elkaar zaterdag het stokje doorgaven bij het vieren van de bevrijding. 

  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6948 stemmen