Hele kluif om oorlogbunkers na 75 jaar weer open te krijgen

VIDEO | Bevrijding 75 jaarASTEN - Op de grens van Asten en Meijel is maandagavond de eerste van zes oorlogsbunkers - na 75 jaar - geopend.

De bunkers zijn onderdeel van de Peel-Raamstelling. Twee van de zes kazematten worden opgeknapt en toegankelijk gemaakt voor publiek. Een derde wordt ingericht als onderkomen voor vleermuizen. De brandweerlieden hadden er maandagavond een hele kluif aan om de toegang tot de kazemat én de schietgaten weer open te krijgen. De openingen waren namelijk voorzien van een gemetselde muur en een betonlaag. Pas na anderhalf uur drillen en hakken was de eerste bunker open.

De Peel-Raamstelling werd vlak voor het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog aangelegd als verdedigingslinie. De stelling liep van Grave via De Rips, Griendtsveen, Helenaveen, Meijel en Nederweert tot de Belgische grens. De stelling heeft nauwelijks dienst gedaan. Toen de Duitsers in mei 1940 ons land binnenvielen, trok het Nederlandse leger zich snel terug.

Tekst gaat verder onder het kader.

Meijel nam enkele jaren geleden het initiatief om het complex deels terug te brengen in originele staat. Het streven is dat het project op 17 november klaar is. Behalve het opknappen en openstellen van de bunkers uit WOII worden loopgraven in ere hersteld en wordt er een uitkijktoren gebouwd van ruim twintig meter hoog.

De historische klus trok maandagavond verschillende belangstellenden onder wie Sil Verschaeren die de Tweede Wereldoorlog zelf heeft meegemaakt: ,,Ik was negen jaar toen ik de Duitsers door Meijel zag marcheren." Hij is nu actief voor de lokale heemkundekring. Volgens hem hebben de Duitsers de bunkers tijdens de Tweede Wereldoorlog dichtgemaakt.

Jo Manders van Dorpsoverleg Meijel en een van de kartrekkers van het project, is daar niet zo zeker van: ,,We zijn het nog aan het onderzoeken, maar we verwachten dat toenmalig burgemeester Sanders direct na de oorlog opdracht heeft gegeven om de bunkers dicht te metselen en bomen te planten op de Vossenberg om zo de oorlog zo snel mogelijk te vergeten."

Bevelhebber

Ook Annelies en Bas van Drunen Littel uit Asten keken met hun zoon Kristof aandachtig naar de verrichtingen van de brandweer. De broer van Annelies' opa -Jo de Heer- heeft namelijk meegebouwd aan de bunkers van de Peel-Raamstelling. ,,Daar zijn we onlangs achtergekomen nadat we de tentoonstelling over de oorlog in Museum Klok & Peel hebben bezocht. Hij was bevelhebber van het bataljon in Asten", vertelt Annelies. Zoon Kristof mocht dan ook als eerste een kijkje nemen in de bunker. Veel meer dan zand en enkele lege bierblikjes werden er overigens niet aangetroffen.

Volledig scherm
Het kostte de brandweer heel wat kruim om de bunker na 75 jaar weer te openen. © Foto van de Meulenhof/Bert Jansen