Volledig scherm
Het monument Donderslag bij heldere hemel, in 2014 (foto ter illustratie). © Bert Jansen

Herdenkingen Veldhoven 75 jaar vrij

Bevrijding 75 jaarVELDHOVEN - Volgende week herdenkt Veldhoven het bombardement op Zeelst, dan 75 jaar geleden. Op 17 september 1944 lieten daar 19 burgers het leven. Vanaf aanstaande zaterdag al starten verschillende andere activiteiten rond de bevrijding van Veldhoven.

Op de eerste dag van Bevrijdingsoperatie Market Garden vielen er bommen op Veldhoven. Het vliegveld Welschap, nu Eindhoven Airport, was het doelwit van geallieerde bommenwerpers. Een paar bommen vielen in Zeelst.

Omdat het bombardement dinsdag precies 75 jaar gelden is, organiseert de werkgroep ‘Herdenkingen Veldhoven 4 mei en 17 september’ twee bijeenkomsten. Om 15.00 uur wordt een plaquette onthuld bij het beeld van Jan Borghouts, verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog. De onthulling vindt plaats in het Borghoutspark.

Zoals elk jaar is er ook een bijeenkomst bij het monument ‘Donderslag bij heldere hemel’ op het Meiveld. Deze bijeenkomst begint om 18.15 uur. Meteen na de herdenking volgt een stille tocht naar het parochiële kerkhof in Zeelst. Om 19.15 is er nog een korte herdenkingsbijeenkomst bij het grafmonument op het kerkhof. Nabestaanden van het bombardement leggen daar een bloemstuk.

Een paar dagen eerder al, op zaterdag, is de officiële start van alle activiteiten rond de bevrijding van Veldhoven. Dan is de opening van een tentoonstelling in Museum ’t Oude Slot en in de Verdieping. De tentoonstelling duurt tot en met 8 december en heeft het thema: de beleving van de oorlog, verzet en bevrijding.

Onder de vlag ‘Veldhoven 75 jaar vrij’ vinden vanaf zaterdag nog veel meer activiteiten plaats. Via de Facebookpagina ‘Veldhoven 75 jaar Vrij’ zijn de verschillende programmaonderdelen terug te vinden.

  1. Verhalenserie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojournalistiek’
    Achter de schermen

    Verhalense­rie van het ED over de A67: ‘Dit is pure regiojour­na­lis­tiek’

    De snelweg A67 begon in 1963 als een enkelbaans weg tussen Veldhoven en Waalre. Anno 2020 is het een overbelaste en dichtgeslibde slagader tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Met grote milieuproblemen en talloze ongelukken met veel betreurde slachtoffers. ,,Zijn we daarvoor immuun geworden?” vroeg onze fotograaf René Manders zich af. ,,Kunnen we daar in het Eindhovens Dagblad eens ruim aandacht aan besteden?”