Volledig scherm
© Fotopersburo van de Meulenhof bv

Jeugd houdt herinnering aan Doucette levend in Lierop

Bevrijding 75 jaarLIEROP - Ik ben zo blij want de oorlog is voorbij en we zijn weer vrij. Net toen het land niet meer was bezet, kwam de dood van Frank Doucette. Helaas is hij er nu niet meer, maar hier krijgt hij alle eer.

Met die woorden brengt basisschoolleerling Niels van den Heuvel een hommage aan de in 1944 gesneuvelde oorlogsheld Frank Doucette. Die is in Lierop zo ongeveer symbool komen staan voor de Tweede Wereldoorlog. Uiteraard neemt het herdenken van Doucette een belangrijke rol in tijdens de festiviteiten rond 75 jaar bevrijding in Lierop. Ook de jeugd wordt daarbij niet vergeten.

Leerlingen van basisschool 't Rendal hebben zich donderdagmiddag verzameld bij het Frank Doucette-monument voor een speciale kinderherdenking. Eerder op de dag gingen groepen 7 en 8 van diezelfde school onder leiding van geschiedschrijver Gerard Geboers op excursie naar de plek waar Doucette ondergedoken zat nadat zijn bommenwerper boven Eindhoven werd neergeschoten: kamp Dennenlust. Dat schuiladres bood hem een tijdje veiligheid, maar uiteindelijk trof toch het noodlot hem: Doucette liet op 19 september 1944 het leven tijdens een vuurgevecht met de Duitsers.

Heldhaftig

Het verhaal van de gesneuvelde Amerikaan raakte Niels van den Heuvel twee jaar geleden al diep tijdens een eerdere herdenking voor de Lieropse basisschooljeugd. Logisch dus dat hij in een gedicht een eerbetoon brengt aan Doucette, een man die er mede voor zorgde dat Lierop de vrijheid herwon. Niels' opa van 86 maakte de oorlog nog als kind mee. ,,Maar hij praat er zelden over. Het is een tijd waaraan hij niet herinnerd wil worden."

Ook wijlen bakker Frans Hendrikx maakte liever niet veel woorden vuil aan zijn oorlogstijd. Toch deed hij dingen die als heldhaftig mogen worden beschouwd. De Lieropse bakker bracht vaak brood naar de onderduikers. De kinderen luisteren ademloos hoe Frans' schoondochter Mien vertelt over die gevaarlijke hand- en spandiensten voor het verzet. Een officiële beloning voor zijn verzetsdaden kreeg hij nooit. Mien: ,,Hij zocht geen erkenning. Zo'n type was Frans totaal niet."

Duidelijk is dat de latere generaties de herinneringen aan de oorlogstijd levendig houden in Lierop. Dat geldt zeker voor 't Rendal, dat het Doucette-monument symbolisch 'geadopteerd' heeft en in de les veel aandacht besteedt aan de Lieropse oorlogshistorie. ,,Geef je kinderen de vrijheid om hun gedachten erover te verwoorden, dan komen er soms bijzondere dingen uit voort", verwijst ceremoniemeester Ben van Bussel naar het eerder geciteerde gedicht van Niels.

Zaterdag (aanvang 19.30 uur) worden de verhalen rond Kamp Dennenlust nog eens in geuren en kleuren verteld tijdens een grote herdenking bij het Doucette-monument.