Volledig scherm
PREMIUM
Ossenaren luister in oktober 1944 in de Kruisstraat naar Radio Oranje om thuis stroom uit te sparen. © Leo van den Bergh / Stadsarchief oss

Stofzuigen en strijken verboden na de bevrijding van Oss

Stille getuigenOSS - In de rubriek Stille getuigen koppelt historicus John van Zuijlen actuele zaken aan nieuws van vroeger. Vandaag: de periode na de bevrijding.

Na de turbulente bevrijding van Oss tussen 19 september en de gewelddadige afsluiting op 25 september 1944, duurde het nog wel even voor het stadje weer in normale doen was.  

Het was feest natuurlijk maar het leven van alle dag in de eerste maanden na de bevrijding was benauwd, weinig ontspannen en nog allerminst vrij. Er golden veel verboden en beperkingen, er was aan van alles tekort en op veel momenten was er geen water, gas en elektriciteit. 

  1. Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhuislaan
    PREMIUM
    Column

    Klinkt goed, die ronkende taal van de Raadhui­slaan

    Er kwam ronkende taal van de Raadhuislaan deze week. Landerd en Uden waren oncollegiaal. Oss ging níet opdraaien voor de windmolennoodzaak voor de hele regio. Wég met de gemeente Maashorst, en híer met Schaijk. En wég met die negen reuzen van 240 meter op Strijbeemden, we zetten een paar kleintjes neer in de polder, ver weg van alles en iedereen. De regio, van de regionale energie strategie, zoekt het maar lekker uit. Osse wind voor de Ossenaren. En ohja, dat fietspad naar Lith gaat er ook gewoon komen. Fantastisch!