Volledig scherm
© Thinkstock

Veldhospitaal laat oude tijd in Asten herleven

Bevrijding 75 jaarASTEN - Driekwart eeuw geleden werd een veldhospitaal opgezet op het terrein voor molen De Oostenwind in Asten. Historical Group Lucky Seventh laat die oude tijden eind deze maand herleven.

Heusdenaar Piet Moors weet het zeker. Het veldhospitaal uit WOII is zo realistisch dat de verbeelding met veel mensen aan de haal zal gaan in het weekend van 27 tot en met 29 september. ,,Misschien zullen er wel een paar mensen van hun stokje gaan. Dat is heel vaak zo als we ons veldhospitaal compleet met operatiekamer ergens opstellen'', aldus het lid van Lucky Seventh over de activiteit in het kader van 75 jaar bevrijding. ,,Dat hoeft echter niemand af te schrikken, want we hebben genoeg ervaring om die mensen weer snel bij de les te brengen.''

De 7th US Armored Division vocht in de zomer van 1944 eerst in Noord-Frankrijk en later dat jaar in Zuid-Nederland. De pantserdivisie kreeg het zwaar te verduren tijdens de Slag om Overloon en vervolgens bij de Slag om de Peel. Lucky Seventh verloor veel manschappen en materieel, maar tegelijkertijd bouwde de divisie in de Peelmoerassen een reputatie op als taaie strijdmacht.

Lucky Seventh wil in het veldhospitaal laten zien hoe in oorlogstijd met gewonden werd omgegaan. ,,Iedereen denkt dat de oorlog erom ging elkaar dood te schieten, maar dat is niet zo'', licht Moors ook eind deze maand toe. ,,Tactisch gezien was het veel belangrijker gewonden te maken. Voor de verzorging van één gewonde moest een leger minstens drie man achter de hand houden. Die verzorgers konden niet aan de strijd deelnemen.''

Verder wordt een kleine bioscoop ingericht waar filmpjes te zien zijn die verwijzen naar de expositie Death Valley De Peel in Museum Klok & Peel. Moors toont ten slotte nog enkele voertuigen uit de oorlog. Het hospitaal is vrijdag 27 september tot 22.00 uur te bezichtigen, de twee dagen erna telkens van 12.30 tot 18.00 uur. Op maandag 30 september kunnen scholen nog een kijkje nemen. De entree is gratis.