Veteranen onthullen plaquette in Eindhoven

BEVRIJDING 75 JAAR + VIDEOEINDHOVEN - Twee veteranen uit de Tweede Wereldoorlog onthulden vrijdagmorgen de plaquette bij een bevrijdingsboom in Eindhoven.

De Britse veteraan Joe Cattini en de Amerikaan Armando Marquez trokken gezamenlijk het doek weg dat over de plaquette hing. Hun portretten zijn te zien op de plaquette voor de boom, die staat in de voortuin van veteranenhuis De Treffer in de Smitsstraat. Daar ontmoeten sinds 2008 Nederlandse veteranen uit verschillende oorlogen elkaar. Vandaar dat de voortuin van het huis een geschikte plek is voor de boom, zei Frank van Dijk van de organiserende Stichting 18 september.

Wandelaars

De boom is opgenomen in de Freedom Walk, een route van 5,2 kilometer die wandelaars langs plekken rond het centrum van Eindhoven voert die een rol speelden in de Tweede Wereldoorlog.

De veteranen Marquez en Cattini zijn niet de enige oud-strijders die dezer dagen in Eindhoven de bevrijding van 75 jaar geleden komen herdenken. Zij treden wel het meest op de voorgrond omdat ze door de Stichting 18 september als vertegenwoordigers van alle bevrijders naar voren zijn geschoven.

Bij de onthulling van de plaquette was ook een dochter van de vorig jaar overleden veteraan Bill Pendell aanwezig. De beeltenis van haar vader was te zien op een groot doek dat aan de gevel van het veteranenhuis hing.

Volledig scherm
De veteranen Joe Cattini (links) en Armando Marquez onthullen een plaquette. Rechts wethouder Stijn Steenbakkers. Naast Marquez Frank van Dijk van de Stichting 18 september. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof
  1. Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmensen herkennen dieren niet meer’

    Pinguïns bij kanaal in Helmond? Zwarte weduwe in Eindhoven? ‘Stadsmen­sen herkennen dieren niet meer’

    EINDHOVEN - Zouden er echt pinguïns zitten bij het kanaal in Helmond, zoals iemand laatst doorgaf? Op de meldkamer van de Dierenambulance in Zuidoost-Brabant weten ze inmiddels wel beter. Ze krijgen hier meldingen van de gekste dieren in nood. ,,Het lijkt of vooral mensen uit de stad dieren niet meer herkennen‘’, zegt Pascale Attema van de meldkamer in Eindhoven. Samen met haar collega's zette ze de meest opvallende meldingen op een rij.

In samenwerking met indebuurt Eindhoven

Poll

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

Welke PSV-nieuwkomer maakte tot nu toe de meeste indruk?

  • Armindo Bruma (5%)
  • Timo Baumgartl (48%)
  • Olivier Boscagli (1%)
  • Kostas Mitroglou (16%)
  • Ritsu Doan (29%)
6950 stemmen