Volledig scherm
© Shutterstock

Wanneer moeten Geldrop en Mierlo de bevrijding herdenken?

Bevrijding 75 jaarGELDROP-MIERLO - Op welke dag moet de bevrijding van Geldrop en Mierlo gevierd worden, op 19 september, of op de 21e?

De gemeente Geldrop-Mierlo heeft er een hele kluif aan. De datum die op het officiële overzicht staat waarop steden en dorpen zijn bevrijd is 21 september. Toch wordt er in Geldrop de datum 19 september aangehouden als bevrijdingsdag. 

Quote

Sommige delen van Geldrop zijn in feite twee keer bevrijd

Ad Hermens

,,Het ligt hier inderdaad wat moeilijk”, laat de Geldropse amateur-historicus Ad Hermens weten. ,,Op 19 september trokken de bevrijders Geldrop binnen, die datum wordt beleefd als het einde van de oorlog. Maar er waren nog perikelen. Het bevrijdingsleger trok naar Helmond om daar het gevecht aan te gaan met een Duitse Pantserbrigade die per trein was gearriveerd. Geldrop en Mierlo vormden een soort niemandsland, want de Duitsers waren verdreven. De definitieve bevrijding was op 21 september, toen het Tweede Britse Leger in Geldrop en Mierlo arriveerde. Sommige delen van Geldrop zijn in feite twee keer bevrijd.”

Alsof dat niet ingewikkeld genoeg is, heeft de gemeente op dinsdag 17 september een officieel moment op het Engelse Ereveld aan de Geldropseweg in Mierlo. Volgens een woordvoerder van de gemeente heeft dat te maken met de Colonne Liberation Task Force die vanwege 75 jaar vrijheid door de regio trekt en op 17 september in Geldrop en Mierlo arriveert.

De gemeente vlagt ook op 19 en 21 september en er wordt aan de burgers gevraagd om dat ook te doen. Na alle feestelijkheden in Geldrop en Mierlo rond 19 september wordt op 21 september in Mierlo een herdenkingsplaquette onthuld voor de burgerslachtoffers. In Geldrop geeft beiaardier Tommy van Doorn om 15.00 uur een concert als onderdeel van de beiaardestafette die in heel Nederland wordt gehouden.