Club weigert uitzondering te maken voor weggestuurde jongetjes

De Brabantse voetbalclub VV Bladella komt voorlopig niet terug op het besluit om vier jongetjes als lid te royeren omdat ze niet genoeg lootjes hebben verkocht. De KNVB heeft de club uit Bladel 'dringend verzocht de maatregel terug te draaien', maar Bladella zegt niet van plan te zijn om een uitzondering te maken. 

,,Jongetjes moeten gewoon kunnen voetballen in plaats van lootjes verkopen'', zegt de KNVB in een reactie op het bericht dat vier Brabantse jeugdvoetballers niet meer welkom zijn op hun club, omdat ze te weinig loten verkochten voor de Nieuwjaarsloterij. De voetbalbond wil dat het bestuur van de club de beslissing heroverweegt en spreekt van een 'onbegrijpelijke beslissing'. 

Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Verliezers
Secretaris Jac van der Aa van VV Bladella zegt in een reactie dat er',alleen maar verliezers zijn'. De maatregel is genomen om de contributie met 25 euro omlaag te krijgen en daardoor laagdrempelig te houden, en aan te vullen met onder meer de loterij. De ouders van 243 kinderen hebben dat gedaan, en in vier gevallen is het niet gelukt, ook niet na uitvoerig overleg. Het lidmaatschap van de vier jongetjes is tot nader order opgeschort, zegt Van der Aa, maar het is nu aan de ouders om een stap te doen. ,,Wij hebben volgend jaar weer een loterij dus we kunnen echt geen uitzonderingen gaan maken.''

Quote

Hij heeft twee dagen hoofdpijn gehad en moeten overgeven

Maaike Rietveld, moeder van het geroyeerde jongetje

Verplichting
Het is bij de club, Bladella, een verplichting voor de jeugd om voor minimaal 25 euro aan loten te verkopen. Omroep Brabant sprak met de moeder van één van de jongens. Hij had niet de gewenste 25, maar tien lootjes à 1 euro verkocht. Toen bleek dat het 10-jarige voetballertje dat bedrag niet had gehaald, eiste de club dat hij alsnog vijftien euro extra zou overmaken. Zijn moeder Maaike weigerde dit, waarop zij per brief de melding kreeg dat haar zoon wordt geroyeerd als lid van Bladella. Volgens de brief is het jongetje ook niet meer speelgerechtigd bij de KNVB. 

Tegen Omroep Brabant zegt moeder Maaike Rietveld: ,,De meeste ouders betalen gewoon om geen gezeur te hebben. Maar ik vind dat je als club blij moet zijn met elke euro. Nu komt het op mij over alsof hij een zwaar misdrijf heeft gepleegd.''

Het voorval is het jongetje niet in de koude kleren gaan zitten, vertelt ze verder. ,,Hij heeft twee dagen hoofdpijn gehad en moeten overgeven.'' Ze weet nog niet of hij naar een andere club gaat. ,,Hij heeft door het hele gebeuren even geen zin om te voetballen.”

Niet passend

De KNVB, die een dergelijke situatie nooit eerder meemaakte, heeft inmiddels contact gezocht met de vereniging en om uitleg gevraagd. ,,Nu schijnt de club dit al wat langer te doen, maar wij hebben aangegeven dat we dit niet vinden passen'', aldus woordvoerder Koen Adriaanse. ,,Jongetjes moeten gewoon kunnen voetballen in plaats van lootjes verkopen. Dat is immers waarom ze in de eerste plaats lid zijn geworden van de vereniging. Wij zien dan ook graag dat het bestuur bij elkaar komt en deze beslissing heroverweegt.'' Volgens de woordvoerder moet het besluit om te royeren volgens de regels van de KNVB unaniem worden genomen door het bestuur.

Tegenprestatie

Quote

We willen jeugdspelers leren dat er tegenover een lidmaatschap ook een tegenprestatie mag staan

Pim Lavrijsen, bestuurslid Jeugdzaken voetbalclub Bladella

Bestuurslid Jeugdzaken van de club, Pim Lavrijsen, laat aan de regionale omroep weten dat in totaal vier kinderen zijn geroyeerd om dezelfde reden. ,,We hebben regels en daarop maken we geen uitzondering. Dat zou ook niet eerlijk zijn richting andere leden en ouders.''

Volgens Lavrijsen is de regel vooral bedoeld om ,,jeugdspelers te leren dat er tegenover een lidmaatschap ook een tegenprestatie mag staan.'' Daarbij vormt de jaarlijkse loterij volgens hem een belangrijke bron van inkomsten voor de club.

,
,We hebben eind vorig seizoen in de ledenvergadering een voorstel aangenomen", licht secretaris a.i. Jac van der Aa van Bladella toe. ,,Om de contributiestijging te beperken hebben we de verplichting daaraan gekoppeld dat elk actief lid een bijdrage moet leveren voor de club."

Onrechtvaardig

De KNVB vindt echter dat kinderen die lid worden van een vereniging gewoon moeten kunnen voetballen. ,,Natuurlijk moeten ze allemaal binnen de vereniging een steentje bijdragen, omdat ze nou eenmaal draaien op vrijwilligers. Dan vinden wij dergelijke acties zoals het verkopen van lootjes normaal. Maar iemand royeren omdat er te weinig lootjes worden verkocht, dat gaat echt veel te ver. Die jongetjes willen waarschijnlijk alleen maar lekker voetballen”, aldus KNVB-woordvoerder Adriaanse.

Het wegsturen van minderjarige voetballers omdat ze niet voldoen aan een betalingsopdracht, is buitenproportioneel en onrechtvaardig, zegt ook Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht. ,,Een royement is het zwaarste middel dat je als vereniging kunt toepassen. We hebben het hier bovendien over kinderen. Je kunt hen op deze manier niet het recht ontnemen om te sporten.”

Quote

Het wegsturen van minderjarige voetballers omdat ze niet voldoen aan een be­ta­lings­op­dracht, is bui­ten­pro­por­ti­o­neel en onrechtvaardig

Marjan Olfers, hoogleraar sport en recht

Bladella heeft onlangs een hernieuwd samenwerkingsverband met PSV gesloten.