Volledig scherm
Voetbalvereniging V.V. Bladella kwam in opspraak na het wegsturen van 4 jeugdleden die onvoldoende loten voor de nieuwjaarsloterij hadden verkocht. © ANP

Kritiek op Bladella slaat om in lof en begrip

BLADEL - Een berg stront kreeg het bestuur van Bladella over zich heen, omdat het lidmaatschap van 4 jeugdspelers werd opgezegd. Maar de meningen zijn aan het kantelen. Zelfs de grootste criticasters erkennen nu dat er niets mis is met de maatregel van de Bladelse voetbalclub.

Hij heeft zich ontzettend gestoord aan de eenzijdige berichtgeving en beeldvorming, zegt René Walenberg, voorzitter van Bladella. "Een moeder vertelt een klein stukje van het verhaal. 'Bladella zet 4 jeugdspelers uit de club, omdat ze niet genoeg loten hebben verkocht', roepen de media. Daardoor is dit zo groot geworden."

Mening
Telefonische bedreigingen, cameraploegen met kritische vragen. Iedereen had de afgelopen dagen een mening over de club. De KNVB verzocht Bladella dringend de maatregel tegen de 4 jeugdspelers te heroverwegen. Maar zelfs op het hoogtepunt van de storm hield het bestuur de rug recht. "Wij gaan niet van standpunt veranderen", zegt Walenberg nog steeds vastbesloten. 

In 2010 is in de ledenvergadering besloten dat jeugdleden verplicht minimaal voor 25 euro loten gaan verkopen om een bijdrage te leveren aan de club. Wie niet voldoet aan die verplichting betaalt dat bedrag bij aan contributie. "We doen dit al 7 jaar, net als veel andere clubs. Je kunt de oren niet laten hangen naar 2 of 3 ouders."

Contributie
In feite zijn er 2 principiële meningsverschillen tussen de club en voetbalmoeder Maaike Rietveld, die naar de media stapte. Ten eerste over de contributie. De bijdrage van de loten is daar onderdeel van. Als de contributie niet voldaan wordt, wordt het lidmaatschap opgezegd. Zo is het vastgelegd in de statuten en daar handelt het bestuur naar. Voetbalmoeder Maaike Rietveld vindt de hoogte van de contributie 'te gortig'.

Quote

Als lid van een club ben je niet alleen consument.

René Walenberg, voorzitter van Bladella

Ten tweede de vraag wat het lidmaatschap van een vereniging betekent. Rietveld vindt dat je een kind van 10 geen verplichtingen mag opleggen. Voor het bestuur van Bladella is de maatschappelijke binding tussen leden juist essentieel. "Anders kun je net zo goed een BV oprichten", zegt Walenberg. Vrijwilligerswerk is belangrijk om een club draaiende te houden. "Als lid van een club ben je niet alleen consument."

Oplossing
De voorzitter ziet hoe de meningen over Bladella ten positieve keren nu de nuance bij meer mensen doordringt. De KNVB blijft Bladella nog steeds dringend verzoeken de maatregel te heroverwegen en een oplossing te zoeken. "De kinderen moeten kunnen voetballen."

Die oplossing wil Bladella ook, zegt Walenberg. "Maar we leggen de verantwoordelijkheid bij de ouders. We verplichten niemand iets, het is een vrij land. Wie de contributie te hoog vindt, kent de consequentie: onder de vereniging uit."

Kempen