Volledig scherm
Bladella lootjes © Kerstin Zabransky

Soms moet je in het leven je verlies nemen, ook als bestuurder van Bladella

In de Brabantse Kempen gaan nuchterheid, vriendelijkheid en gezond verstand doorgaans hand in hand. Ik moet bij een gemiddelde Kempenaar vaak denken aan het beeldje van 'de contente mens' op de Eerselse markt. De Kempen, dat staat voor mij synoniem aan gezelligheid en ongedwongenheid. De mensen in het gebied doen doorgaans goed hun best, zeuren niet en vergeten ook niet om te genieten. 

Volledig scherm
De jeugd van voetbalclub Bladella in Bladel tijdens de wekelijkse trainingsavond © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Tegen die achtergrond is de discussie rond de geroyeerde voetballertjes bij VV Bladella niet te bevatten. Wie heeft in godsnaam het besluit genomen om het zover te laten komen?  Het bestuur van de vereniging en de ouders hebben met een tamelijk bizarre principekwestie over 15 of 25 euro kinderen inzet gemaakt van een landelijke internetrel. Het lijkt wel een ordinaire vechtscheiding, waarbij twee partners elkaar geen duimbreed willen toegeven en de kinderen de dupe worden. En ondertussen bemoeit iedereen zich ermee. 

Sommige internetters trekken zich het verhaal zo aan dat ze zich direct opwerpen als barmhartige Samaritaan. Dat is in ieder geval nog iets vanuit een positieve grondhouding. Anderen maken via sociale media het bestuur van Bladella voor rotte vis of ergere dingen uit. Dat is collectieve verontwaardiging anno 2017. 

Wat er aan de hand is? Enkele ouders zijn het niet eens met de contributieregels van Bladella en weigeren 15 of 25 euro extra te betalen, omdat hun kinderen geen of niet genoeg loten hebben verkocht. Bij Bladella is ooit iemand met het plan gekomen dat kinderen loten moeten verkopen om een contributie-verhoging van 25 euro te voorkomen. In een persbericht probeert het bestuur van Bladella dit idee te verdedigen met het verhaal dat kinderen ook buiten het voetbal actief moeten zijn. 

Het is zo'n maatregel waarvan je van tevoren op je klompen kan aanvoelen dat er gezanik van komt. Zodra er ook maar één ouder begint te piepen, valt de basis onder het hele systeem weg. Een aantal mensen zal betaald hebben om van het gezeur af te zijn en een paar ouders wil dat nu niet en er zullen er ongetwijfeld nog meer volgen. Het ergste gevolg? Een royement voor de betrokken kinderen. Ze mogen niet meer voetballen bij Bladella. Doordraven in de slechte zin van het woord. Ik zag op Twitter zelfs verwijzingen naar PSV voorbijkomen, omdat Bladella een van de vele amateurclub-partners van PSV is. Het is allemaal wat. 

Elke amateurclub moet tegenwoordig hard werken voor de centen. Dat geldt vast ook voor de ouders van de betrokken kinderen, waarvan er eentje niet schroomde om de pers in te schakelen. Haar kind mocht het ook voor de camera's van Powned vanavond nog eens uitleggen. De principes waren zowel voor het bestuur van de club als de ouder kennelijk enorm belangrijk. Het kind had zelfs twee dagen overgegeven, las ik in een citaat van moeder.  Ik had die 15 euro alleen al daarom maar van tevoren maar betaald, al wil en kan ik niet voor andermans portemonnee spreken. 

De hoofdverantwoordelijkheid voor de hele kwestie ligt bij Bladella zelf. Vanuit een soort solidariteitsgedachte heeft de vereniging besloten tot een extra contributieheffing door kinderen loten te laten verkopen, maar daarbij heeft de club gerekend buiten ouders die het er niet mee eens waren. Ze wilden wel de normale contributie betalen, maar niet de loten. Bladella had daarmee onder protest genoegen moeten nemen en de kinderen nooit moeten royeren. De grieven van de betrokken ouders hadden aanleiding moeten zijn om het contributiebeleid te herzien of heroverwegen. Er is geen wettelijke of statutaire basis om kinderen loten te laten verkopen.
 
Soms moet je in het leven je verlies nemen. Dat is op het veld al moeilijk en daarbuiten ook. Kinderen zijn er soms nog beter in dan volwassenen.  

PSV

poll

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

Koploper PSV is de gedoodverfde titelfavoriet

  • Ja (37%)
  • Nee (11%)
  • Te vroeg om te zeggen (53%)
272 stemmen