Voetbalvaders langs de lijn in Bladel: De strafmaat van Bladella is fout

BLADEL - Over het verkopen van lootjes om de contributie te drukken zijn de meningen langs de lijn verdeeld. Over de straf die Bladella de vier jeugdspelers heeft opgelegd niet.

"Het is alsof je zes maanden de gevangenis in moet voor het stelen van een reep chocola." Over één ding is het handjevol voetbalvaders langs de lijn het eens: de strafmaat die voetbalvereniging Bladella hanteert, is buiten alle proporties. Dat vier jeugdleden niet meer welkom zijn bij de club, omdat de ouders geen 25 euro willen bijpassen, dat deugt niet. "De kinderen zijn er de dupe van. Een sportveld is er juist om kinderen samen te brengen."

Discussie
Veel publiek is er niet woensdag in de vroege avond op sportpark De Smagtenbocht in Bladel, de thuishaven van Bladella. Langs de lijn staan enkele vaders en opa's te praten en kijken hoe de jeugd traint. Gespreksstof is er genoeg. Eensgezinde afkeuring van het 'royeren', maar er is wel discussie over de actieve bijdrage die de club van elk lid vraagt om de contributie te drukken.
"Het is goed dat kinderen leren dat ze iets voor de club over moeten hebben", zegt Theo Pijnenburg uit Bladel. "Laat die jongens dan een ander karweitje doen, kleedkamers schoonmaken of zo. Jongens uitsluiten van voetbal vind ik wel erg zwaar."

Clubliefde
Voetbalvader Eric Jansen vindt de lootjesverkoop een kans om een deel van de contributie te verdienen. Een aantal andere vaders zou juist liever zien dat het bestuur de contributie extra verhoogt en het verkopen van de lootjes afschaft. "Dan is het voor iedereen duidelijk." 
Zo denkt ook Patrick Kleijn uit Bladel er, eerder op de dag, over. Zijn zoon voetbalde een jaar of acht geleden bij de F'jes. "
Bladella zet het kind als drukmiddel in richting ouders. Vraag dan gewoon contributie."
Maar dan prijst de club zich uit de markt, is Kleijns overtuiging. De contributie van Bladella is volgens hem nu al een stuk hoger dan die van andere voetbalclubs in de regio. Over wat de vereniging daarvoor teruggeeft, is hij niet te spreken. "Meer dan een halfjaar had het elftal van mijn zoontje destijds geen trainer."
Ook daarop klinken op het sportpark tegengeluiden. De clubliefde stemt mild. "
Alle centen worden in de jeugdopleiding gestoken. Wat Bladella biedt aan spelers is buitengewoon prachtig", zegt een van de voetbalvaders, die anoniem wil blijven.

Langs de lijn heeft de liefde voor Bladella zo op het oog niet geleden onder alle commotie. Pijnenburg raadt de ouders en het bestuur aan om eens met elkaar om tafel te gaan. Tussen twee velden hangt een bedrukt spandoek dat spelers de juiste mentaliteit moet bijbrengen. De boodschap is helder. 'Met respect scoor je altijd', staat erop. 

Volledig scherm
De maatregel van het bestuur van Bladella om vier jeugdspelers uit de club te zetten, is het gesprek van de dag langs de lijn. © Fotopersburo van de Meulenhof BV

Kempen