VV Bladella ontvangt bedreigingen na royering jeugdspelers

De Brabantse voetbalclub VV Bladella heeft veel ophef veroorzaakt met de royering van vier jeugdspelers. De 10-jarigen werden weggestuurd bij hun club omdat ze niet genoeg lootjes hadden verkocht voor de Nieuwjaarsloterij. Ondanks tientallen bedreigingen aan het adres van de club, blijft het bestuur achter haar besluit staan. 

Volgens secretaris Jac van der Aa dreigen mensen 'de boel te komen verbouwen' of 'mensen bij te werken'. Van der Aa stelt dat de politie is gebeld maar dat die vooralsnog weinig doet. De politie kan nog niet reageren op de kwestie.

Penningmeester Jan Vlems verdedigde de actie in het 538-radioprogramma Evers Staat Op,,Wij willen ook niet dat een kind de dupe is, maar ouders moeten een heel klein beetje terug doen voor de club”, aldus Vlems. Met zijn woorden zwengelt hij een heel nieuwe discussie aan. 

De afspraken over de loterij zijn volgens de secretaris tijdens de ledenvergadering genomen en duidelijk gecommuniceerd naar de ouders. ,,Blijkbaar heeft een van de ouders gemeend toch te toetsen of het bestuur dit beleid ook consequent uitvoert. Dat laatste is inderdaad aan de orde. De reacties in de vele verschillende media zijn emotioneel, omdat men maar een beperkt deel van het verhaal tot zich heeft genomen'', staat in een verklaring op de website van Bladella.

Contributie omhoog

Volgens de secretaris ligt de verantwoordelijkheid bij de ouders. ,,De moeder komt haar kind brengen, gaat vervolgens thuis op de bank zitten en doet niks voor de club. Zij heeft deze beslissing genomen. We hebben ongeveer 1100 leden en 300 vrijwilligers die ervoor zorgen dat haar zoontje en alle andere kinderen elke week aan de gang kunnen op het voetbalveld, gratis. Het enige wat de kinderen hoeven doen is 25 loten verkopen.”

Quote

Het enige wat de kinderen hoeven doen is 25 loten verkopen

Jan Vlems, penningmeester


Als de moeder wel wat had gedaan voor club, was haar zoontje niet weggestuurd. ,,We hadden ook de contributie omhoog kunnen gooien, maar dan heb ik deze moeder ook aan de lijn. We doen dit al 25 jaar zo en we hebben nooit problemen gehad. Er is eentje die de kont tegen de krib gooit. Ze gooit het op een zielig verhaal, terwijl het enige wat we vragen is om een heel klein beetje terug te doen voor de club.”

Onbegrijpelijk

Onbegrijpelijk, vinden veel luisteraars. ,,Het wordt nu uitgespeeld over de ruggen van kinderen. Kinderen moeten gewoon lekker kunnen sporten”, vindt Niels. 

Nancy staat juist achter de voetbalclub: ,,Het verbaast mij dat zo’n vrouw zich tot de media wendt om zo’n klein bedrag. Daar kan ik echt pissig om worden. We moeten allemaal ons steentje bijdragen. Als je dat niet kunt betalen zijn er stichtingen die je kunnen helpen. Dit is voor de club heel triest.”

Bedreigingen

Volledig scherm
© Rob Engelaar

De club liet vandaag aan RTL Nieuws weten al meer dan honderd bedreigingen via mail en telefoon te hebben ontvangen. De politie is ingeschakeld, maar er is geen sprake van permanente bewaking. Wel wordt er regelmatig gesurveilleerd.

Voetbalbond KNVB verzocht de club uit Bladel gisteren al 'dringend de maatregel terug te draaien'. ,,Jongetjes moeten gewoon kunnen voetballen in plaats van lootjes verkopen'', liet de KNVB weten. De voetbalbond wil dat het bestuur van de club de beslissing heroverweegt en spreekt van een 'onbegrijpelijke beslissing'.

Uitzondering

Bladella is niet van plan om een uitzondering te maken. ,,Met de KNVB gaan we nog een hartig woordje praten”, aldus de penningmeester, die het aanbod van 538-dj Frank Dane, om 75 euro te betalen zodat de jongetjes vanavond weer kunnen trainen, vooralsnog niet wil aanvaarden.

Een oud-voetbalteam uit Dronten heeft ook aangegeven de vier geroyeerde spelertjes van VV Bladella te helpen. Het team heeft aangeboden de niet verkochte lootjes te betalen, zodat de vier spelertjes weer gewoon kunnen voetballen.