Bellen is beter dan verpieteren: KBO-Brabant start met belcirkels
DEN BOSCH - Vooral ook voor ouderen valt het leven even niet mee. Corona kluistert hen nu sowieso aan huis. Nóg meer eenzaamheid dan anders ligt op de loer. Daarom start KBO-Brabant met belcirkels om ouderen met elkaar in contact te brengen voor een fijn praatje.
Delen per e-mail
KBO-Brabant begint met belcirkels voor ouderen. Omdat vooral zij vanwege het corona-virus hun sociale contacten zoveel mogelijk moeten beperken. KBO-directeur Wilma Schrover: ,,Wij hebben 130.000 leden en van veel van hen horen we dat het leven niet meevalt nu alle activiteiten zijn geschrapt en ze mensen om hen heen moeten missen.”
Dus dachten ze bij de KBO: ontmoeten kan nu even niet, maar bellen wél. Gewoon om te vragen hoe het gaat, om zorgen te delen, om een gezellig gesprek te voeren. ,,Zo kunnen we toch naar elkaar omkijken en hoeft niemand de corona-crisis alleen te doorstaan.”
‘Wij proberen zo veel mogelijk mensen bij elkaar te zetten uit dezelfde omgeving’
Hoe werken die cirkels? ,,In elke groep komen tien mensen die ons toestemming verlenen hun namen en telefoonnummers aan negen andere leden te geven. Wij proberen zo veel mogelijk mensen bij elkaar te zetten uit dezelfde omgeving.” Wat zijn de spelregels? ,,Die zijn er niet. Deelnemers bepalen samen hoe vaak ze onderling telefonisch contact willen hebben. Er zit geen organisatie of ingewikkeld systeem tussen.”
Deelname is gratis, op de gebruikelijke belkosten na. Wel moet je lid zijn van KBO-Brabant. Schrover: ,,Daar kiezen wij bewust voor, ons kent ons, zo kunnen wij het voor deelnemers zo veilig mogelijk houden.”
Mensen die dagen voorbij zagen gaan zonder dat ze hun eigen stem hoorden, domweg omdat ze niemand hadden om tegen te praten.
Natuurlijk waren er ook al vóórdat corona ons kwam opjagen ouderen die om een praatje verlegen zaten. ,,Mensen die dagen voorbij zagen gaan zonder dat ze hun eigen stem hoorden, domweg omdat ze niemand hadden om tegen te praten.” Daarom ook stapte KBO-Brabant vorig jaar zomer in een ander belproject: de Ouderenlijn. Krap drie jaar geleden in Groningen opgezet door Maurits Commers.
Die benaderde de ouderenvereniging om haar leden deel te laten nemen aan een proef van twee maanden, gedurende die tijd gratis, want gesubsidieerd door fondsen. Daarna zou een abonnement 15 euro per maand kosten, inclusief een aantal belminuten. Schrover: ,,Wij waren geïnteresseerd vanwege het idee dat mensen elkaar bellen en niet met een hulpverlener. Gelijkwaardig contact, dát sprak ons aan.”
‘Onzin, wij kunnen nu eenmaal geen mensen dwingen’
Helaas strandde de proef nog voordat die half december van start zou gaan. KBO trok de stekker eruit. ,,Wegens gebrek aan belangstelling”, zei Schrover toen. ,,We haalden bij lange na niet de ondergrens van 500 deelnemers die we samen vooraf hadden afgesproken.”
Commers reageerde vanuit Groningen furieus, hij verweet de KBO dat die er niet hard genoeg aan had getrokken. Schrover: ,,Onzin, wij kunnen nu eenmaal geen mensen dwingen. Bovendien, verloren wij door de opstelling van Commers het vertrouwen in de samenwerking.”
Ik denk dat de gêne rond eenzaamheid wat wegvalt. Want nou zit zowat iedereen opgesloten thuis, met beperkte sociale contacten.
KBO gaat het dus zelf doen. Verwacht Schrover wel voldoende belangstelling voor de belcirkels? ,,Ja! Mensen in Brabant kennen de KBO, wellicht hebben zij meer vertrouwen in ons zonder een andere partij erbij. Wij rekenen geen abonnementskosten en bovendien is de tijd rijp nu met corona. De nood is hoger nu ouderen voorlopig helemaal de deur niet meer uit kunnen. En ik denk ook dat de gêne rond eenzaamheid wat wegvalt. Want nou zit zowat iedereen opgesloten thuis, met beperkte sociale contacten. Nu snappen we allemáál wat dat met een mens doet.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Cultuur
Dit is de nieuwe Dichter des Vaderlands
TILBURG - ,,Lieke Marsman weet altijd haar vinger op de zere plek in de samenleving te leggen. Ze is de juiste dichter voor deze tijd”, zei Thomas de Veen van de stichting Dichter des Vaderlands bij de installatie van de nieuwe Dichter des Vaderlands in de LocHal in Tilburg. -
PREMIUM
Moe, depressief, niet lekker? Duik in het ijskoude water
IJszwemmen of winterzwemmen, je hoort het steeds vaker. Ook in Brabant wordt flink gezwommen in de winter. Bijvoorbeeld in de IJzeren Man in Eindhoven, Berkendonk in Helmond, de Oosterplas in Den Bosch en de Galderse Meren in Breda. Het zwemmen is zo populair dat veel ijszwemclubs vol zitten. Soms willen er wel veertig mensen meedoen aan een duik in het koude water. Dan wordt het moeilijk om je aan de coronaregels te kunnen houden. Dus wordt er ook veel gezwommen in nieuwe, kleinere clubs. Of alleen. Wat bezielt mensen om in de winter het ijskoude water in te duiken? -
PREMIUM
Oproep medewerkster crematorium krijgt snel gehoor: maximaal vijftig bezoekers bij uitvaart in plaats van honderd
EINDHOVEN - Vanaf maandag 25 januari mogen er nog maar maximaal vijftig personen bij een uitvaart aanwezig zijn. Dat maakte het kabinet vanmiddag bekend. Het maximum is nu nog gesteld op honderd. Dat het aantal wordt teruggeschroefd zorgt onder personeel van crematoria in elk geval voor opluchting. Een van hen stuurde onlangs een brandbrief naar ic-baas Diederik Gommers. -
Dit is wat je moet weten over code zwart in de ziekenhuizen: ‘Loten doen we alleen als het écht niet anders kan’
Door de uitbraak van de Britse coronavariant kunnen de ziekenhuizen in Nederland volstromen. Dan dreigt ‘code zwart’ en zijn er meer patiënten dan bedden. Kun je die schaarste wel eerlijk verdelen? En hoe doe je dat dan? In samenwerking met ouderenbond KBO Brabant zonden wij maandagavond een livegesprek uit waarin Judith Wilmer (klinisch geriater Catharina Ziekenhuis in Eindhoven), Antina de Jong (jurist en ethicus Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) en Leo Bisschops (voorzitter KBO-Brabant) in gesprek met verslaggever Jelle Krekels antwoord gaven op vragen van onze lezers. -
PREMIUMdwarskijker
Zoals de das in het donker dapper heeft doorgewroet, zo hebben ook onze ministers, misschien wel als blinden op de tast, dapper doorgedaan
Het jaar is amper begonnen, maar volgens mij hebben we de mooiste natuurfoto van 2021 al in de krant gehad. Had van mij best een paar kolommen groter gemogen, die dronefoto van een ondergesneeuwd Maasheggenweiland met daarin de sporen van een das.
-
Oppositie slijpt de messen voor Statenvergadering in Brabant: motie van afkeuring in de maak
DEN BOSCH - De oppositie slijpt de messen voor het debat in Provinciale Staten van Brabant morgenochtend. D66 kondigt vast aan dat de fractie een motie van afkeuring tegen Forum-gedeputeerde Eric de Bie overweegt. -
PREMIUM
Een leeg hotel in een lege stad: ‘Maar je moet positief blijven’
DEN BOSCH - In normale tijden is Hotel Central de huiskamer van de bruisende stad Den Bosch. Maar nu is ook hier alles anders en kijk je als eenzame hotelgast uit op een lege Markt. -
PREMIUM
Deze Brabanders reizen nu de wereld over: ‘Behalve dat je een mondkapje op moet, merk je hier vrij weinig van de crisis’
Reisplannen worden uitgesteld of vakantie wordt gevierd in eigen land. Een enkeling durft het in deze coronatijden aan om toch de oceaan over te steken. Per boot of per vliegtuig. Deze Brabanders reizen door verschillende continenten. Hoe is dat om nu te doen?