De Cleaning Clowns aan het werk bij woongebouw de Wiekenborg.
Volledig scherm
De Cleaning Clowns aan het werk bij woongebouw de Wiekenborg. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Clown aan het raam bij De Wiekenborg in Eersel

EERSEL - Twee Cleaning Clowns vermaakten zaterdag de bewoners van enkele woongebouwen van Woningstichting De Zaligheden. Als hart onder de riem in coronatijden. Na hun act bij een aantal appartementen is er werk voor de echte glazenwasser.

Vorige week werd Jo Heesters negentig jaar. Maar door de coronacrisis kon de bewoonster van woongebouw De Wiekenborg in Eersel haar verjaardag niet vieren. Het gedwongen alleen zijn, vindt de Eerselse niet echt leuk meer. Groot is haar vreugde als ze zaterdagmorgen ineens twee clowns voor het raam ziet. Ze wassen het raam om er vervolgens een kus op te drukken en er handen en hartjes op te tekenen. Jo ziet het vanachter het glas met veel genoegen aan. "Nu heb ik mooie ramen met hartjes erop. Ik vind het leuk en laat het zitten voor Moederdag." 

Grootsheid van kleine dingen

Het idee van de Cleaning Clowns komt van de woningstichting die eigenaar van het gebouw is. "We merken dat wat er nu gebeurt, echt ingrijpend is voor de mensen. Ik geloof er in dat heel kleine dingen iets groots teweeg kunnen brengen. We hebben een heel programma gemaakt om ouderen die nu thuiszitten, te vermaken. Hiermee laten we zien dat we meer een sociale verhuurder zijn dan een commerciële", zegt Chris Theuws, directeur van de woningstichting.

Via zijn collega Andrienne van Rossen kwam de woningstichting in contact met Desiré Festen. De Eindhovense is in het dagelijks leven vertrouwenspersoon in de jeugdzorg. Daarnaast volgt ze in Utrecht de tweejarige clownsopleiding aan de school voor Clown & Leven. Vanwege de coronacrisis ligt dat stil. Maar een oproep op Facebook bracht heel wat teweeg. "Er was een oproep om een kaart te sturen naar een jarig jongetje. Ik dacht: ik kan er ook als clown voor het raam gaan staan. Dat vond iedereen heel leuk waarna ik werd gestimuleerd om dit vaker te doen. Het is een nieuwe vorm van clownsvermaak." 

Quote

Een glimlach van iemand is voor mij genoeg (als beloning, red). Ik leer er veel van.

Desiré Festen, Cleaning Clown

Oproep

Ze plaatste een oproep op Facebook die tot gevolg had dat ze inmiddels al zo'n veertig keer vermaak heeft geboden aan zieke kinderen, mensen met een beperking en ouderen in verzorgingshuizen. "Ook door andere clowns is het opgepikt in het hele land. CliniClowns en miMakkes doen het inmiddels ook." 

De Eindhovense doet het werk op vrijwillige basis. ,,Een glimlach van iemand is voor mij genoeg. Ik leer er veel van." Alle doelgroepen vindt ze leuk, maar inmiddels weet ze dat ze liefst optreedt voor zieke kindjes. "Dat geeft zoveel voldoening. Mijn streven is dan ook om CliniClown te worden."

Strapatsen


Dan pakt ze samen met clown Han Vonk uit Drunen de attributen in de koffer en verplaatst het duo zich naar het terras van het echtpaar Maas uit Eersel. 62 jaar getrouwd inmiddels, maar ze genieten nog met volle teugen van de strapatsen van de grapjassen. "Ze doen het heel goed." 

Normaal worden de ramen van De Wiekenborg drie keer per jaar gewassen. Mogelijk dat er dit jaar een vierde rondgang nodig is. Maar als het aan Jo Heesters ligt, mag dat nog even duren.

  1. Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbezoek bijna een expeditie
    PREMIUM

    Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbe­zoek bijna een expeditie

    BERGEIJK - Theater in coronatijd krijgt hoe dan ook iets van een expeditie: uitvinden hoe je met voldoende afstand je zitplaats kunt bereiken. En weer verlaten. De Kattendans in Bergeijk heeft er een heel protocol voor ontwikkeld, inclusief de nu wel bekende tape met pijlen op de grond. Zelf zien ze de humor er ook wel van in, want als ik eerst naar de wc wil voordat ik een drankje ga halen, mag ik toch even de uitgezette route verlaten: ‘dat moet dan maar’.