Maartje de Vries zette de Facebookpagina Coronahulp Eindhoven op. Een van de leden is Nathan (links), die samen met zijn zus eten kookt en rondbrengt bij ouderen die hun huis niet uit kunnen.
Volledig scherm
Maartje de Vries zette de Facebookpagina Coronahulp Eindhoven op. Een van de leden is Nathan (links), die samen met zijn zus eten kookt en rondbrengt bij ouderen die hun huis niet uit kunnen. © gratis

Coranahulp Eindhoven ‘explodeert’; Facebookpagina telt nu al duizenden leden

EINDHOVEN - In no time is de Facebookpagina Coronahulp Eindhoven uitgegroeid tot een platform met circa vijfduizend leden. Ze staan klaar voor iedereen die door de Coranacrisis noodhulp nodig heeft.

Quote

Samen sterk tegen het Coranavirus”

Cihan, lid Facebookgroep Coranahulp Eindhoven

Zo biedt Eindhovenaar Cihan - ondanks het feit dat hij zelf in de zorg werkt - een gezonde maaltijd aan voor wie zijn huis niet uit kan, met de toevoeging ,,Samen sterk tegen het Coranavirus!” Claire en Nathan koken zelfs bijna elke dag voor ouderen en zieken die omhoog zitten. Na vijven staat Claire in de keuken en begint haar broer met het aan huis bezorgen - uiteraard met handschoenen aan. ‘s Ochtends rijdt ze zelf ook nog een ronde, voordat ze naar haar werk bij Vlisco gaat. Veel Facebookleden bieden aan om boodschappen te doen, voor wie door zorg of ziekte dit zelf niet kan. Wie juist zelf hulp nodig heeft, kan via een privébericht reageren of een oproep plaatsen.

Een simpel ideetje dat explodeerde

Quote

Het is hartverwar­mend om al die reacties te zien”

Maartje de Vries, Facebookpagina Coronahulp Eindhoven

Initiatiefnemer van de Facebookpagina is Maartje de Vries. ,,Het begon met een heel simpel ideetje. Het leek me handig voor mij en vrienden, een Facebookpagina waarop je elkaar, als je je niet fit voelt, kan vragen om een keer boodschappen te doen of paracetamol te halen. Wat bleek: heel veel mensen vonden dat handig. Het is een beetje geëxplodeerd.” De Eindhovense juriste zit net tussen twee banen in. Dat komt nu goed uit, want het bijhouden van de Facebookpagina is veel werk. ,,Ik sta ermee op en ik ga ermee naar bed. Het is hartverwarmend om al die reacties te zien. Gelukkig zijn er nu zeven anderen die me helpen als beheerder.”

Coronacrisis stelt mensen voor ongedachte problemen

De coronacrisis blijkt mensen voor ongedachte problemen te stellen. Zo is er een Eindhovense die hulp zoekt omdat haar wasmachine kapot is en ze een nieuwe thuis bezorgd krijgt. Uit voorzorg blijkt de leverancier deze nu niet bij klanten naar boven te sjouwen en aan te sluiten. Weer een  ander vraagt of iemand vitamine c-tabletten en handgel over heeft. ,,Doordat ik onder bewind sta en een keer per week geld krijg, grijp ik elke keer mis in de winkels.” ,,Een beetje rare vraag misschien", schrijft een andere Eindhovense. ,,Mijn vader is plotseling overleden en wordt begraven. Ik zou de mis graag opnemen aangezien er waarschijnlijk geen bezoekers zullen komen, zeker niet uit zijn bejaardenhuis. Heeft er iemand een videocamera die ik een dag zou mogen lenen?” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven