Volledig scherm
© ANP XTRA

Crowdfunding voor café de Koekoek in Lieshout nú al een succes

LIESHOUT - Al jaren zijn Roel van Mook en Frank van Erp vaste klant bij café de Koekoek, volgens hen ‘het gezelligste café van Lieshout en omstreken’. Ook het stamcafé van de Lieshoutenaren heeft door de coronacrisis zijn deuren moeten sluiten. Daarom hebben zij een crowdfundingactie opgezet, om Karel Huygens - de baas van de Koekoek en tevens hun lokale held - in deze tijden een hart onder de riem te steken.

Van Mook en Van Erp zijn al jarenlang bevriend met elkaar , en voetbalden samen bij Eli - waar Huygens een tijdje hun trainer was. Daar is de band tussen de mannen ontstaan, die later nog sterker werd bij de Koekoek. De mannen zitten hier elk weekend, en willen daarom graag een steentje bijdragen: ,,De Koekoek is in onze ogen gewoon het gezelligste café van Lieshout en omstreken. Voor veel mensen voelt het als een tweede huiskamer. Karel is zo gul en meedenkend, hij staat altijd voor ons klaar. Dan zorgt hij voor frikandellen voor ons, of hij gooit de kroeg eerder open zodat wij PSV kunnen kijken. Zijn gunfactor is zo hoog, daarom wilden wij graag iets terug doen”, zegt Van Mook.

Beide mannen waren in de Koekoek toen Huygens te horen kreeg dat hij de aankomende tijd moet sluiten: ,,Je zag aan zijn gezicht dat hij er zo erg van baalde. We wilden graag iets voor hem doen, maar wisten niet zo goed wat. Toen zijn we gaan rondkijken; wat voor mogelijkheden hebben we? Uiteindelijk kwamen we op een site uit waarop je een crowdfundingactie kon starten. We dachten meteen: dit moeten we doen. We willen Karel laten zien dat we aan hem denken, ook al kunnen we niet bij hem langskomen.”

Kei gaaf

Wat klein begon, is volgens de twee uitgelopen tot een mooie actie die zelfs wordt gesteund door onbekenden: ,,We waren al blij toen we de eerste donatie van vijftien euro binnenkregen. Toen zeiden we op een gegeven moment tegen elkaar: ,,Het zou wel super zijn als we hem honderd euro kunnen geven’ We zijn nu anderhalve dag verder, en we hebben al dik drieduizend euro opgehaald. Dat is toch kei gaaf? De donaties lopen ook echt uiteen; de ene doneert één euro, de ander honderd.”

En wat Huygens hier zelf van vindt? ,,Hij is natuurlijk super onder de indruk. Karel had nooit verwacht dat deze actie zo groot zou worden, maar wij zelf ook niet. De actie wordt massaal gedeeld op social media. Ook door mensen die maar één keer bij de Koekoek zijn geweest, maar het zo gezellig vonden en het Karel gunnen. Echt geweldig.’’