Een geprinte pipet
Volledig scherm
Een geprinte pipet © ED

Eindhovense hulp met geprinte pipets

EINDHOVEN - Een innovatieve noodgreep, noemen ze het. Het Eindhovense 3D printbedrijf Lay3rs helpt met geprinte pipets Tilburgs ziekenhuis mogelijk vooruit in coronacrisis. De kwaliteit wordt nu getest.

Als die testst goed uitpakken, kan het Elisabeth TweeStedenziekenhuis in Tilburg de driedimensionaal geprinte pipet uit Eindhoven gebruiken voor een belangrijk bloedanalyseapparaat. Dat staat dag en nacht aan om corona-besmettingen vast te stellen. Het ziekenhuis kwam bij het Eindhovense bedrijf uit in de zoektocht naar alternatieven voor als er een tekort aan hulpmiddelen ontstaat.

Analayseapparatuur draait overuren

Net als in andere ziekenhuizen worden hulpmiddelen schaarser door de coronacrisis. Dit geldt onder meer in het laboratorium waar de analyses plaatsvinden om te testen of iemand besmet is met het Covid-19 virus. Nu al draait die apparatuur overuren en vinden een deel van de analyses noodgedwongen elders plaats. Maar dat betekent volgens Albert Falck van Lay3rs dat pas na enkele dagen een uitslag komt in plaats van na acht uur. 

Daarom nam het ziekenhuis contact met hem op om de mogelijkheden van 3D printen te onderzoeken. Voordeel hiervan is dat deze productie kan doorgaan als toevoerlijnen afgesneden zijn. Het Eindhovense bedrijf werkt al langer samen met het Elisabeth en het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. 

Toestemming van fabrikant

De afgelopen week is samen met traumachirurgen uit Tilburg een prototype pipet ge 3D-print, voorzien van een speciale coating om deze geschikt te maken voor het analyseapparaat. Of ze ook daadwerkelijk ingezet worden, hangt af van toestemming van de fabrikant van de apparatuur en de testuitslagen. Het is nog niet zeker dat de pipetjes daadwerkelijk geschikt zijn, volgens Falck. ,,Dit is nog compleet onbekend terrein, maar we helpen graag mee waar dat onmogelijk lijkt.” 

In samenwerking met indebuurt Eindhoven