Volledig scherm
© Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Lint van kaarsjes verbindt Luyksgestelnaren

LUYKSGESTEL - Bijna vier jaar geleden veroorzaakte een hagelstorm van ongekende kracht veel schade aan de huizen in Luyksgestel. Een enor­me dorpsgezindheid maakte, dat de ravage in korte tijd plaatsmaakte voor een herboren gemeenschap onder fonkelnieuwe daken. De coronacrisis vraagt opnieuw verbondenheid van de dorpelingen. Om het vlammetje daarvoor aan te wakkeren, bedacht gemeenschapscentrum Den Eijkholt een actie met een kaartje en kaarsje die Luyksgestel zaterdagavond in het licht zette.

Zaterdagmorgen is de theaterzaal van Den Eijkholt het kloppend hart van de kaarsjesactie. Drieëntwintig pakketten vol met presentjes die net zo veel vrijwilligers aan de deuren in heel Luyksgestel gaan hangen staan klaar. De bezorgers pikken volgens afgesproken tijdschema de 1250 pakjes op, om daarna deur aan deur een lieve boodschap te brengen. Mieke Butterbrod, die de boel in banen moet leiden, waakt ervoor dat alles gladjes volgens de viruscode verloopt. Na een desinfecterende behandeling van de handen trekken de vrijwilligers handschoenen aan en gaan ze aan de slag. ,,Nu er geen activiteiten in ons gemeenschapscentrum zijn bedachten we deze ludieke actie. En morgen op Moederdag rijdt een draaiorgel door de straten om de mensen op te beuren.”

Hartverwarmende boodschap

Een van de kaarsjes die in Luyksgestel zaterdag werden uitgedeeld en ’s avonds aangestoken.
Volledig scherm
Een van de kaarsjes die in Luyksgestel zaterdag werden uitgedeeld en ’s avonds aangestoken. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Ook Judith van der Zande (26) en Riek van Veldhoven (69) gaan op pad. Hun route start bij de kiosk in de Dorpstraat en loopt tot en met de Sengelsbroekse­straat. Van der Zande hangt het gele kaartje met een hartverwarmende boodschap en instructie met daaraan een kaarsje in een rood zakje met hartjes aan de deurknop en belt aan. ,,Dan hopen we dat de mensen opendoen en vertellen we dat we een cadeautje voor hen hebben. Ik vind het fijn dat we samen iets voor ons dorp kunnen doen. Niemand hoeft zich alleen te voelen. Daarvoor geven we een steuntje in de rug.”

Coby Tutelaers (67) opent de deur en ontdekt tot haar verrassing het kaartje met kaarsje. ,,Ik zat net aan de boterham. Ik ben ontroerd. Een mooi initiatief. Dat geeft een fijn gevoel. Ik ga het kaarsje, zoals gevraagd, om 21.30 uur aansteken en voor mijn deur zetten.”

  1. Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbezoek bijna een expeditie
    PREMIUM

    Jeroens Clan in Kattendans Bergeijk: theaterbe­zoek bijna een expeditie

    BERGEIJK - Theater in coronatijd krijgt hoe dan ook iets van een expeditie: uitvinden hoe je met voldoende afstand je zitplaats kunt bereiken. En weer verlaten. De Kattendans in Bergeijk heeft er een heel protocol voor ontwikkeld, inclusief de nu wel bekende tape met pijlen op de grond. Zelf zien ze de humor er ook wel van in, want als ik eerst naar de wc wil voordat ik een drankje ga halen, mag ik toch even de uitgezette route verlaten: ‘dat moet dan maar’.