De laars van Italië in het Brabantse land.
Volledig scherm
De laars van Italië in het Brabantse land. © Strava Erik Dekker

Oud-prof Erik Dekker en zoon David rijden Giro d’Italia, maar dan in Brabant

Voormalig profwielrenner Erik Dekker en zijn zoon David hebben zich woensdag niet verveeld. De twee maakten een bijzonder trainingstochtje door het Brabantse land. Een tot in detail uitgewerkte omtrek van Italië, vastgelegd op sportplatform Strava, vormde de route. ,,De Giro d’Italia rijden kan dus ook gewoon in één dag.”

De fietstocht van 100,4 kilometer lang - afgelegd in drie uur - voerde vader en zoon dwars door Den Bosch. Verder reed het tweetal onder meer langs de Zuid-Willemsvaart, door het centrum van Schijndel en door het buitengebied bij Boxtel. 

,,We hebben de route niet zelf uitgestippeld”, geeft Dekker (49) na afloop toe. ,,Die eer gaat naar oud-prof René Koppert (renner van TI-Raleigh, red.). Hij heeft een dochter in Italië wonen.” Met de trainingstocht willen vader en zoon het door de coronacrisis zwaar getroffen land op ludieke wijze een warm hart toedragen. ,,En we wilden iets opdragen aan de Ronde van Italië, die deze maand verreden zou worden.”

Knipogend: ,,Blijkbaar kun je de Giro d’Italia dus ook in één dag rijden. Al komt dat draaien, keren en rijden door woonwijken en over smalle fietspaden je gemiddelde snelheid niet ten goede.” Dekker maakte de tocht met zijn zoon David (22), vorig jaar winnaar van het NK bij de beloften. ,,Al bij al kun je dus gerust zeggen dat ik een zware dag heb gehad.”

Strava-art

De 49-jarige winnaar van vier Tour-etappes en de Amstel Gold Race is voorlopig nog niet klaar met het fietsen van bijzondere routes. ,,Strava-art noemen ze het. Een mooie manier om jezelf te motiveren nu groepsritten niet mogen.” Hij fietste onlangs al olifanten, een neushoorn en een paashaas. ,,Die waren uitgetekend door Joris Meijer uit Den Bosch. Hij maakte zelfs een route van een oetel.”

Ook andere bekendheden uit de wielrennerij hebben de Strava-art helemaal ontdekt. Zo fietste de Belgische prof Oliver Naesen dit jaar een hartje tijdens een trainingstocht, terwijl Sunweb-renner Joris Nieuwenhuis ‘stay home’ wist te spellen.