De SpelOtheek van zorgcomplex Kronehoef in Eindhoven blijkt een schot in de roos.
Volledig scherm
De SpelOtheek van zorgcomplex Kronehoef in Eindhoven blijkt een schot in de roos. © René Manders/DCI Media

Voor elkaar: Geluksmomentjes door de spelOtheek

EINDHOVEN - De spelOtheek die ongeveer een maand na het uitbreken van de coronacrisis werd opgezet in Vitalis Kronehoef, is een succesnummer. 

Bewoners van het Woenselse zorgcomplex worden steeds weer blij verrast met de hobbyspullen en verrassinkjes die de zorgverleners daar voor hen halen.

Mes snijdt aan meer kanten

De lockdown in ons land was een kleine maand een feit toen het zorgpersoneel signalen begon te krijgen dat bewoners zich begonnen te vervelen. ,,De puzzelboekjes waren vol of de bolletjes wol waren op", vertelt welzijns- en activiteitencoördinator Angela Wellink van het complex. ,,En zelf naar de winkels hier verderop in de Kruisstraat gaan was voor vrijwel niemand nog een optie. Zo ontstond het idee voor een spelOtheek. Een plek hier in huis waar onze medewerkers iets voor hen kunnen halen wat ze leuk vinden en waar ze samen ook nog eens over kunnen praten. Zo snijdt het mes aan meerdere kanten."

Giften stroomden binnen

Ze mailde naar leveranciers en andere bedrijven met de vraag of die wellicht iets konden bijdragen. De reacties en vooral giften stroomden al snel binnen. Puzzelboekjes, knutsel- en handwerkpakketjes, legpuzzels, plantjes, leesboeken, lekkernijen, tijdschriften en andere spulletjes kwamen in grote aantallen binnen.

Ankerpunt in de wijk

Wellink: ,,Maar ook vanuit het Platform Kronehoef-Oost hebben we substantiële ondersteuning gekregen. Kronehoef fungeert als ankerpunt in deze wijk en hoewel het platform geen spullen voor ons had, stelde het wel 500 euro beschikbaar waarvan we zelf kleine spulletjes kunnen aanschaffen waar onze bewoners iets aan hebben. Bovendien gingen wijkbewoners zelf ook cadeautjes maken: fotolijstjes, haakwerkjes, kaarten, noem maar op. Echt, de mensen hier zijn er heel blij mee."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven