Louis Hornsveld helpt Kamil een handje en geeft nu taalles via videocontact.
Volledig scherm
Louis Hornsveld helpt Kamil een handje en geeft nu taalles via videocontact. © Dave Hendriks/DCI Media

Voor elkaar: 'Ook een druppel op een gloeiende plaat helpt'

EINDHOVEN - Ondanks zijn gevorderde leeftijd helpt Eindhovenaar Louis Hornsveld al vier jaar kinderen met een taalachterstand. Dat doet hij in het programma Woordenschat dat onder meer met steun van corporatie Trudo in Woensel-West is opgezet.

'Meester Louis' heeft plezier in de hulp die hij kinderen van 3 tot 8 kan bieden. Mijn vrouw heeft altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, na haar overlijden vond ik dat ik ook iets voor de samenleving moest gaan doen."

Spin-off in de Bennekel

Hij stuitte op een advertentie voor leerjuffen en -meesters in de Gestelse wijk de Bennekel. Daar werkte de buurtorganisatie op dat moment aan een spin-off van Woordenschat in Woensel-West. Dat sprak aan, hij ging snel aan de slag. Gewoonlijk met kleine groepjes jonge kinderen op donderdagmiddagen in basisschool de Kameleon in de wijk, sinds de coronacrisis met nog maar één jongetje via videocontact. 

Extra hulp

Maar ook levert hij de opdrachten persoonlijk af bij de 7-jarige Kamil. ,,Een heel verlegen kind dat duidelijk moeite heeft met begrijpend lezen", vertelt hij. ,,En daarom heel belangrijk dat hij extra hulp krijgt zodat hij straks in het voortgezet onderwijs ook mee kan. En het gaat goed. Ondanks zijn verlegenheid is Kamil echt over een drempel heen en laat ook zien dat hij zijn opdrachten heeft gemaakt."

Taalspelletjes

Behalve de opdrachten en videolessen stuurt Louis Hornsveld Kamils moeder mailtjes met daarin een link naar een taalspelletje. ,,Ik heb het idee dat het echt helpt en ook al is het maar een druppel op een gloeiende plaat, het is toch een druppel."

In samenwerking met indebuurt Eindhoven