Voorzitter Frans van Beerendonk  van de Brabantse Populieren Vereniging ontsteekt de vlam om alle helden in de zorg een extra hart onder de riem te steken.
Volledig scherm
Voorzitter Frans van Beerendonk van de Brabantse Populieren Vereniging ontsteekt de vlam om alle helden in de zorg een extra hart onder de riem te steken. © DCI Media

Vurig bedankje voor de zorg van Brabantse Populieren Vereniging

BEST - Dat gezondheid het grootste goed is, daar staat Nederland in deze tijd des te meer bij stil. Zo ook de Brabantse Populieren Vereniging.

Zij lieten dinsdagavond in het kader van de oorlogsherdenking en bevrijding, maar in het bijzonder van deze crisis waar we tezamen inzitten, het vuur van populierenhout branden. ,,Om alle helden in de zorg een extra hart onder de riem te steken”, aldus secretaris van de vereniging, René Westerlaken. ,,Onze vereniging bestaat al sinds 1965 en toen in 2016 het populierenhout niet meer gebruikt werd voor lucifers en klompen, besloten we een frisse wind door de industrie te laten gaan”, legt hij uit.

Bomenkap

De afgelopen twee jaar, na de kap van de populierenbomen langs de A2 heeft de vereniging al veel doeleinden gevonden waarvoor het hout gebruikt kan worden. Meestal commercieel, dit keer puur maatschappelijk. Westerlaken: ,,In deze tijden staan we niet alleen stil bij de gevallen van de oorlog, maar ook bij de slachtoffers die het coronavirus met zich meebrengt.”

Hij is even stil. ,,We zien des te meer in dat we vaker stil mogen staan bij alles wat we hier en nu hebben. Lokaal.” Nu veel export en import moeizamer gaat is het goed om te kijken naar wat er in de streek beschikbaar is, vindt de Brabantse Populieren Vereniging. ,,Ons doel is uiteindelijk toch om de mensen in de streek meer te laten kijken naar de producten hier in de buurt en waar we meer mee kunnen doen. Voor ons in het bijzonder het populierenhout natuurlijk.”

Dat het hout gebruikt is om bankjes van te maken, de opfrisbeurt van De Vleut te bewerkstelligen is al wel bekend, maar deze keer wordt het hout op een heel andere manier ingezet. ,,Naast dat we natuurlijk een mooi groot vuur branden als gedenkuiting, hebben we van het hout ook duimen gemaakt”, vertelt de secretaris van de vereniging.

Duimen

De houten duimen, met daarop een gevatte tekst, gaan zij vanaf deze week uitreiken aan alle zorginstellingen in Brabant. ,,Als bedankje, als steun, als teken van samen sterk staan.” De vereniging begint in Erp, een van de zwaarst getroffen gemeenten. Vanuit daar gaan ze de rest van de instellingen een duim geven. ,,Maar eerst, een mooi groot vuur - in een besloten kring natuurlijk!”