Volledig scherm
Steeds meer Brabantse speciaalbieren. © Jeroen van Eijndhoven / Beeld We

Noord-Brabant dé bierbrouwprovincie van Nederland

DEN BOSCH - Noord-Holland telt absoluut gezien de meeste brouwerijen, maar toch mag Noord-Brabant met maar liefst vier bierbrouwerijen per 100.000 inwoners zich dé bierbrouwprovincie van Nederland noemen. Het aantal brouwerijen in Nederland neemt nog steeds toe, ten opzichte van vorig jaar met maar liefst 66 tot 488.

Dat blijkt uit gegevens van Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur, een vaksite die het aantal bierbrouwerijen in Nederland bijhoudt. Iets meer dan de helft van de 488 actieve biermakers zijn bedrijven met een eigen brouwerij: van bekende pilsmakers als Heineken en Bavaria tot speciaalbierbedrijven als Brouwerij D'n Draok in Den Bosch,  Frontaal in Breda en Jopen Bier uit Haarlem. Daarnaast zijn er nog 230 brouwerijhuurders actief: veelal kleine bedrijven die in ketels elders hun bier laten maken.

Brabants Lekkerste Bier van 2016 - volgens een verkiezing van Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem - heet overigens Bastion en komt uit Ravenstein. Voor deze verkiezingen werden 35 Brabantse speciaalbieren geproefd. Uit de allereerste verkiezing in 2015 kwam Zuster Agatha uit Berghem als 'lekkerste biertje van Brabant' naar voren. 

Lees verder onder de graphic 

In de provincie Utrecht nam in een jaar tijd het aantal actieve biermakers het sterkst toe met een derde: van 31 in juni 2016 tot 42 nu. Ook in Limburg (+22 procent), Zuid-Holland (+21 procent)was de groei fors. Noord-Brabant komt kort daarna met twintig procent groei.

In absolute zin telt Noord-Holland met 110 de meeste brouwerijen, waarvan bijna de helft in Amsterdam. Afgezet tegen inwonertal heeft Noord-Brabant de titel van 'bierbrouwprovincie' overgenomen van Noord-Holland. In de Zuidelijke provincie zijn per 100 duizend inwoners 4 bierbrouwers actief. Het landelijk gemiddelde ligt op 2,9 bierbrouwers per 100 duizend inwoners.

Lees verder onder de graphic

In 2016 startten er in totaal 90 nieuwe bierbrouwers, dit jaar tot nu toe 18. Volgens de gegevens van de organisatie was in 2015 het aantal starters in deze sector het hoogst. Twee jaar terug werden er maar liefst 138 nieuwe bedrijven opgericht.