Volledig scherm
Robert van Roosmalen (links) en Marcel Vromans specialiseren zich vooral in bieren van Brabantse microbrouwers © Beeld Werkt

Oisterwijks café mikt op Brabants lekkerste bieren

OISTERWIJK - Brabants lekkerste bieren makkelijker verkrijgbaar maken voor een breed publiek. Dat is de missie van 'bierapostelen' Robert van Roosmalen (46) uit Biezenmortel en Tilburger Marcel Vromans (ook 46). Lindeplein 11 Oisterwijk wordt deze zomer de pleisterplaats waar ze hun zendingswerk beginnen.

'Bierbaronnen', zo dopen Vromans en Van Roosmalen het dranklokaal in Oisterwijk dat erop mikt 2 juli open te zijn. Het gaat niet lijken op een traditioneel café. De naam van de zaak heeft een ironische ondertoon. 

Kleine brouwerijen
,,Bierbaronnen, dat was in België een spottende naam voor grote brouwers", weet Vromans. ,,Voor ons café een naam met een knipoog want met die grote jongens hebben wij weinig te maken. De Brabantse speciaalbieren in ons assortiment betrekken we vooral van kleine brouwerijtjes". 

Zijn compagnon: ,,In mei 2016 telde Noord-Brabant zeventig brouwerijen. Nu, een jaar later, zijn dat er 102. Microbrouwers noem ik ze. Vaak alleen bekend in de eigen plaats." Hij noemt als voorbeeld Wilskracht uit Ravenstein, dat vorig jaar de titel van Brabants Lekkerste Bier won.