De Wittekop van Huub  van Dijk werd in 2017 uitgeroepen tot Brabants Lekkerste Bier.
Volledig scherm
De Wittekop van Huub van Dijk werd in 2017 uitgeroepen tot Brabants Lekkerste Bier. © Tom Tacken

Welk bier sluit aan bij Zuster Agatha, Bastion en Wittekop? Ontknoping Brabants Lekkerste Bier zondag in Hilvarenbeek

HILVARENBEEK - Black Sabbath, First Summer of Traais Tripeltje: zondagmiddag maakt juryvoorzitter Zjef Naaijkens rond 17 uur bekend welk speciaalbier dit jaar Brabants lekkerste is. 

De verkiezing van Brabants Lekkerste Bier wordt voor het vierde jaar georganiseerd door Brabants Dagblad, BN De Stem en Eindhovens Dagblad, in samenwerking met Museumbrouwerij De Roos uit Hilvarenbeek. Op het Historisch Bierfestival van De Roos wordt traditiegetrouw de winnaar bekend gemaakt. De drie genomineerde brouwers presenteren er ook hun bieren. 

De drie vorige winnaars roepen we hieronder nog in herinnering. Voor alle archiefartikelen van Brabants Lekkerste Bier zie het dossier.

2015: Zuster Agatha van de Muifelbrouwerij (Oss)

Brabants Lekkerste Bier 2015: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij uit Oss.
Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier 2015: Zuster Agatha van Muifelbrouwerij uit Oss. © Muifelbrouwerij

Rijk, moutig, donker. Zuster Agatha, een quadrupel van 10 procent, is het raspaardje van de Muifelbrouwerij uit Oss. Martin Ostendorf liet zich ervoor te Megen inspireren door het verstilde kloosterleven daar. Hij won met zijn zware zuster in 2015 de allereerste editie van Brabants Lekkerste Bier mee. Van Zuster Agatha kwam ook een winters, licht houtgerijpt zusje: half procentje zwaarder. Andere genomineerden in 2015 waren de Bikse Tripel van De Roos uit Hilvarenbeek en de W-IPA van St. Christoffel uit Breda.

2016: Bastion van Wilskracht (Ravenstein)

Brabants Lekkerste Bier 2016: Bastion van Wilskracht uit Ravenstein.
Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier 2016: Bastion van Wilskracht uit Ravenstein.

'Balans is de kracht van dit Bastion', oordeelde de jury van Brabants Lekkerste Bier 2016. Wat zoeter dan de meeste tripels, kruidig dankzij de sinaasappel en koriander, maar bovenal mild en toegankelijk: daaraan had de Bastion (8,5 procent) zijn uitverkiezing te danken. Brouwmeester Wil van Haren en zijn kompaan Wil Princen - samen goed voor de nodige Wilskracht - namen de beker met de grote oren mee naar de molen van Ravenstein, waar ze hun ketels ook hebben staan. Andere genomineerden waren Gerstewijn is fijn van D'n Draok uit Den Bosch en Rhodesian van Frontaal uit Breda.

2017: Wittekop van Belgica (Made)

Brabants Lekkerste Bier 2017: Wittekop van Belgica uit Made.
Volledig scherm
Brabants Lekkerste Bier 2017: Wittekop van Belgica uit Made. © De Wittekop van brouwerij Belgica in Made

Elk jaar zendt de Madese brouwer Huub van Dijk, gediplomeerd zytholoog, zijn Wittekop in als kandidaat voor Brabants Lekkerste Bier. Vorig jaar bewees hij zijn gelijk, om dat daarna nog twee keer te doen. De witte saison (6,5 procent), heerlijk doordrinkbaar, van Huub van Dijk kwam ook op de Brussels Beer Challenge en op de Dutch Beer Challenge als de beste in zijn klasse uit de bus. Met zijn 'mooi compromis van hoppigheid, fruitigheid en kruidigheid' stak Wittekop de twee andere genomineerden de loef af: Rhodesian van Frontaal uit Breda (andermaal) en Herfstbock van De Roos uit Hilvarenbeek.