Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg.
Volledig scherm
Brand Deurnsche Peel, brandweer houdt vuur bij woningen weg. © fotopersburo Bert Jansen/Sem van Rijssel

Blusheli's dropten 3,2 miljoen liter water op Deurnsche Peel

DEURNE - Af en aan vlogen de blushelikopters van Defensie om het Peelinferno te bestrijden. In een week tijd werden 540 zogeheten drops boven natuurgebied De Deurnsche Peel uitgevoerd, wat neerkomt op ongeveer 3,2 miljoen liter water. 

,,Een unieke inzet die we op deze schaal als Defensie Helikopter Commando nog niet hadden meegemaakt”, licht een woordvoerder van het ministerie van Defensie de eigen inzet toe.

De blushelikopters werden vanaf vorige week maandagmiddag 17.30 uur tot vrijdagmiddag 13.00 uur ingezet. Defensie startte met één Chinook. dinsdag waren dat er vier, een dag later drie Chinooks en 1 Cougar, donderdag 1 Cougar en twee Chinooks en op de laatste dag nog 1 Cougar en twee Chinooks. ,,Van dinsdag tot en met vrijdag zijn we telkens tussen 8.00 en 8.30 uur met twee helikopters vertrokken, waarna er op aangeven van de veiligheidsregio en brandweer ter plaatse extra verzoeken kwamen.”

Defensie kan nog geen duidelijkheid verschaffen over hoeveel manuren zijn ingezet bij bestrijding van de Peelbrand. Je hebt volgens de woordvoerder te maken met diverse helikopterbemanningen, maar ook technisch personeel, medewerkers van het operatiecentrum, het grondteam en ondersteunende diensten die ingezet zijn over meerdere dagen in meerdere ploegen. 

Hoeveel de inzet heeft gekost zal vermoedelijk later dit jaar pas bekend worden. ,,Het gaat om een moeilijke berekening die vooralsnog niet bij het Defensie Helikopter Commando ligt. Je kunt je voorstellen dat hier veel informatie mee gemoeid is.”