De verwoeste Deurnsche Peel.
Volledig scherm
De verwoeste Deurnsche Peel. © fotopersburo Bert Jansen

Deurne wil lering trekken uit Peelbrand

DEURNE - De gemeente Deurne gaat een evaluatie houden van de grote brand in de Peel. Dat kondigde ze woensdag aan. Gekeken wordt naar de mogelijke oorzaak, de manier van bestrijden van het vuur en wat hier voor de toekomst uit te leren valt.

Wie de evaluatie uitvoert, is nog niet bekend. Dat kan een externe partij zijn, beaamt een woordvoerder. ,,Er is nog geen opdracht gegeven.”

Bij de brand in de Deurnsche Peel, die maandag 20 april uitbrak, ging 800 hectare natuurgebied verloren. De droogte en felle wind maakte bestrijding erg lastig. Er moesten zelfs mensen uit hun woningen worden gehaald om elders te overnachten.

Noodklok

Bewoners luidden deze week de noodklok over de ontoegankelijkheid van het gebied voor de brandweer. Daardoor kostte het blussen veel tijd en ging er meer natuur verloren. En moesten mensen hun huis uit om elders te overnachten. Een vreselijk beangstigende ervaring, schrijven de dorpsraden van Helenaveen, Griendtsveen en Liessel en Vitaal Neerkant aan o.a. veiligheidsregio’s, gemeenteraden, burgemeester en wethouders, provincie en Tweede Kamer.

,,Ik ben bekend met de signalen en reacties van omwonenden, dorpsraden en andere betrokkenen over de inrichting en het beheer van het gebied”, reageert burgemeester Hilko Mak. ,,Deze signalen nemen wij mee in de evaluatie.”

Wegen dicht

Hij benadrukt dat mensen nu weg moeten blijven uit de Deurnsche Peel. ,,Ten eerste omdat het er niet veilig is en ten tweede omdat bezoek aan het gebied het smeulen kan aanwakkeren.” Wandel- en fietspaden zijn dicht. ,,We zijn in overleg om de wegen rond het gebied af te sluiten voor doorgaand verkeer. Zodat die vrij blijven voor Staatsbosbeheer en brandweer.”