De Peel smeult nog na.
Volledig scherm
De Peel smeult nog na. © Fotopersburo Bert Jansen

Extra afzettingen en politiesurveillance moeten kijkers weghouden bij smeulende Peel

DEURNE - Ondanks herhaalde oproepen niet de Deurnsche Peel in te gaan, is het zondag toch erg druk geweest in het natuurgebied. Er zijn diverse boetes uitgedeeld aan mensen die afgesloten paden in het natuurgebied hebben betreden.

In verband met de drukte is besloten extra afzettingen te plaatsen. De politie gaat extra surveilleren in het gebied. Dat heeft de gemeente Deurne zondagavond gemeld. De maatregelen worden genomen omdat er te veel publiek naar het smeulende natuurgebied komt. Het vuur kan daardoor weer aanwakkeren. Daarbij komt ook nog dat de kijkers zich lang niet altijd aan de coronamaatregelen houden. 

De laatste brandweerwagens zijn vrijdagmiddag uit het gebied vertrokken. Staatsbosbeheer houdt de boel sinds die tijd in de gaten. Aannemers met tankwagens houden de randen van het gebied nat. Na de grote brand die maandag uitbrak en dagen woedde, kan de Deurnsche Peel nog weken smeulen. Omdat het gaat om een ondergrondse veenbrand, lijkt het op sommige plekken misschien veilig. ,,Maar het vuur kan zo oplaaien als je er overheen loopt’’, zegt boswachter Lieke Verhoeven. ,,Blijf weg. Het is echt gevaarlijk.” 

Op een aantal plekken zijn van het weekend de rood-witte afzetlinten doorgescheurd. Verhoeven: ,,Ik snap dat mensen willen kijken hoe het er nu uitziet, maar ga alstublieft niet het natuurgebied in.”

Ruim 200 graden

Bij bodemmetingen zijn van het weekend nog temperaturen van ruim 200 graden waargenomen. Zaterdag begon het op een aantal plekken opnieuw ernstig te smeulen. De brandweer was stand-by, maar hoefde er uiteindelijk niet voor uit te rukken. ,,Als mensen het gebied ingaan, wordt het risico dat het vuur weer oplaait alleen maar groter.’’

Er was de afgelopen dagen ook nog rook- en stankoverlast in de omgeving. De rook vormt geen direct gevaar voor de volksgezondheid, is gebleken uit metingen. 

Lees alle verhalen over de verwoestende brand in de Deurnsche Peel in ons dossier.