800 hectare Deurnsche Peel is verwoest door een brand die dagenlang woedde. Het zal er nog weken smeulen.
Volledig scherm
800 hectare Deurnsche Peel is verwoest door een brand die dagenlang woedde. Het zal er nog weken smeulen. © Fotopersburo Bert Jansen

Na de Peelbrand zwelt de kritiek aan: natuurgebied te slecht toegankelijk

HELENAVEEN - Het is hoog tijd dat het natuurbeheer in de Peel eens goed tegen het licht wordt gehouden. Dat vinden inwoners van Helenaveen en politieke partijen in de gemeente Deurne. Het natuurgebied is de laatste jaren steeds verder afgesloten. Dat maakte het voor de brandweer extra moeilijk om de verwoestende brand die maandag uitbrak te kunnen bestrijden.

Inwoners van Helenaveen zijn boos en voelen zich niet serieus genomen. De dorpsraad van Helenaveen schrijft dat de inwoners van het Peeldorp al jaren roepen dat de paden open moeten blijven. ‘Staatbosbeheer heeft alles afgesloten en teruggegeven aan de natuur met als gevolg dat de natuur en het vuur nu ook vrij spel hadden. De brandweer kon nergens meer komen. Dit zou niet het geval zijn geweest als er beter natuurbeheer zou zijn toegepast’, aldus voorzitter Kees Leenders van de dorpsraad in een schrijven aan het gemeentebestuur.

Geen vernatting

De dorpsbewoners vrezen dat de brand die dagenlang woedde en 800 van de 1000 hectare natuur verwoestte wordt aangegrepen om de vernatting van de Peel te versnellen. Het stuit ze tegen de borst dat de ramp daarvoor wordt gebruikt. ‘Wij willen geen vernatting van de Peel. Hoogveen komt niet terug, hoogstens muggen.’

De dorpsraad vraagt het Deurnese gemeentebestuur een analyse te maken over hoe dit heeft kunnen gebeuren zodat het in de toekomst voorkomen kan worden. Voorop moeten daarbij staan de veiligheid en leefbaarheid van de Peel en zijn bewoners. Vernatten is geen oplossing, het gebied moet beter toegankelijk worden gemaakt.

Ook het CDA en DeurneNu hebben vragen gesteld over de Peelbrand en het natuurbeleid aan burgemeester en wethouders van Deurne. Zij vragen zich af of er niet meer toezicht moet plaatsvinden op het beheer en onderhoud door de natuurbeheerder. Ze verwachten niet dat er mooie geplaveide paden en wegen door het ruige natuurgebied lopen, maar wel dat het weer beter toegankelijk wordt. Het gebied moet voor brandweer en andere hulpdiensten toegankelijk zijn. En de veiligheid van de Peelbewoners zou te allen tijde gegarandeerd moeten worden.

Paden geblokkeerd

‘Van brandweerlieden en omwonenden horen wij dat het gebied waar de brand heeft gewoed zeer slecht toegankelijk was en is. Kunt U bevestigen dat dit inderdaad het geval was?’, is een van zaken die Ruud Kuijpers van DeurneNu helder wil krijgen. Ook wil de partij meer duidelijkheid over het beleid dat de afgelopen jaren is gevoerd. Zijn er bijvoorbeeld paden geblokkeerd om mensen uit het gebied te weren ten behoeve van natuurontwikkeling. Volgens de partij is eerder juist beloofd en opgeschreven dat ‘de Peel te allen tijde toegankelijk zou blijven voor struinwandelaars’.

Het CDA Deurne vindt dat er een grondige evaluatie moet komen. ‘Uiteraard zal in de evaluatie het ontstaan van de brand worden meegenomen maar daarnaast is ook aan de orde dat we kritisch naar ons eigen gevoerd beleid kijken’, aldus fractievoorzitter Leo Cuijpers.

Lees alle verhalen over de verwoestende brand in ons dossier.