De brand in de Deurnsche Peel heeft veel schade aangericht.
Volledig scherm
De brand in de Deurnsche Peel heeft veel schade aangericht. © fotopersburo Bert Jansen

Nog steeds worden hoge temperaturen gemeten in de Deurnsche Peel

DEURNE - Zoals verwacht smeult de Deurnsche Peel op verschillende plekken nog. De gemeente Deurne roept iedereen op weg te blijven uit het natuurgebied. 

De gemeente meldt zaterdag dat er ook nog hoge temperaturen worden waargenomen. Het is niet veilig in het gebied. Omdat het gaat om een ondergrondse veenbrand, lijkt het misschien alsof de brand uit is. Dat  kan erg verraderlijk zijn. Iedereen wordt dan ook dringend verzocht weg te blijven uit het natuurgebied. Voor de eigen veiligheid en om het smeulen van het veen niet verder aan te wakkeren. 

In de Deurnsche Peel laaide maandag een brand op die zo moeilijk onder controle te krijgen was, dat de laatste brandweerwagens pas vrijdag konden vertrekken. Enkele tientallen omwonenden moesten één of meer nachten hun huizen verlaten en achthonderd hectare van de Deurnsche Peel werd verwoest. 

 Staatsbosbeheer houdt de situatie sindsdien in de gaten. Aannemers houden de randen van het gebied nat. Het smeulen kan wel een hele tijd duren, werd eerder ook al gemeld. Gehoopt wordt op flink wat regen. 

Overlast door rook en stank

Uit metingen van de brandweer blijkt dat er in de nacht van vrijdag op zaterdag geen verhoogde waardes zijn gemeten. Hoewel er op sommige plaatsen rook- en stankoverlast is, vormt de rook volgens de gemeente geen direct gevaar voor de volksgezondheid. 

Lees alle verhalen over de verwoestende brand in ons dossier.