Schade aan Deurnsche Peel na de grote brand.
Volledig scherm
Schade aan Deurnsche Peel na de grote brand. © Fotopersburo Bert Jansen

Ontstond de Peelbrand door broei van vegetatie of door menselijk handelen?

DEURNE - Het is nog altijd onduidelijk wat de oorzaak is van het Peelinferno dat 800 van de 1000 hectare Deurnsche Peel wegschroeide. Volgens hoofdofficier van dienst Ton Driessen van de brandweer zijn er drie mogelijke oorzaken, waarvan er eentje is uitgesloten. ,,Bliksem was het zeker niet. Dan blijven broei van vegetatie en menselijk handelen nog over.”

Als een mens debet is aan de brand, is het ‘aan de politie om die puzzel te leggen’. ,,Wij hebben geen sporen gevonden,” aldus Driessen. De politie kon maandag geen vragen omtrent de Peelbrand beantwoorden.

Het beheer van de Deurnsche Peel is inmiddels weer volledig in handen van Staatsbosbeheer. Desondanks zit de brandweer er nog steeds kort op, aldus Driessen. Zo meldde een boswachter maandagochtend een grotere smeulbrand waarna een brandweerteam meteen uitrukte. In de omgeving werd op sommige plekken ook weer rookoverlast ervaren.

Niet goedkoop

De brandweer is intussen aan het inventariseren wat de brand heeft gekost. Het gaat nog wel even duren alvorens duidelijk is wat het de gemeenschap kost. Driessen: ,,Je hebt ook indirecte kosten, zoals onze vrijwillige brandweermensen bijvoorbeeld. Die zijn ook weggeroepen bij hun werkgever die daardoor productie mist. En je hebt de inzet van de blushelikopters door Defensie, dat is niet goedkoop.”

Defensie verwacht dinsdag iets meer te kunnen zeggen over de eigen inzet, laat een woordvoerster desgevraagd weten.